16 centres docents de la Plana Alta, la Plana Baixa, l’Alt Maestrat, el Baix Maestrat i el Camp de Morvedre competeixen per l’UJI en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  • L’equip guanyador de la fase local ha estat l’equip de l’IES Benigasló de La Vall d’Uixó, mentre que l’equip de l’IES La Plana de Castelló ha resultat finalista
  • L’equip vencedor representarà l’UJI en la fase final de la competició, que tindrà lloc en la mateixa universitat del 17 al 19 d’abril

IES Benigasló_Lliga_Debat_24DLL23

02.02.2024. La Universitat Jaume I (UJI) ha celebrat la fase local classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives d’Universitats i Escola Valenciana. En aquesta edició han participat 16 centres docents de les comarques de la Plana Alta, la Plana Baixa, l’Alt Maestrat, el Baix Maestrat i el Camp de Morvedre. Després d’una disputada final, ha resultat vencedor l’equip de l’IES Benigasló de La Vall d’Uixó, mentre que l’equip de l’IES La Plana de Castelló ha resultat finalista. A més, el jurat ha decidit nomenar millor orador a l’estudiant Pau Ferrando, alumne de l’IES La Plana. Durant cinc dies, un centenar d’estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el valencià com a llengua vehicular.

Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?». Un tema polèmic i d’actualitat on han hagut de defensar tant la posició partidària  com la posició contrària. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

A la fase local de l’UJI han participat els següents centres educatius: IES Politècnic de Castelló, IES la Plana de Castelló, IES Professor Broch i Llop de Vila-real, Fundació Flors de Vila-real, IES El Torrelló d’Onda, IES Betxí, IES Honori Garcia de la Vall d’Uixó, IES Benigasló de la Vall d’Uixó, IES Botànic Cavanilles de la Vall d’Uixó, IES Almenara, IES Número 5 del Port de Sagunt, IES María Moliner de Port de Sagunt, IES Torre del Rei d’Orpesa, IES Pere-Enric Barreda i Edo de Benassal, IES Ramon Cid de Benicarló i IES Josep Vilaplana de Vinaròs.

El equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a l’UJI en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 17 al 19 d’abril de 2024 en aquesta universitat i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.