24 centres docents de l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme i el Vallès competeixen per la UB en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  • L’equip guanyador de la fase local ha estat l’equip de l’Institut Pedralbes de Barcelona, mentre que l’equip de l’Escola Betània Patmos de Barcelona ha resultat finalista
  • L’equip vencedor representarà la UB en la fase final de la competició, que tindrà lloc en la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló del 17 al 19 d’abril

Equip campió UB

08.02.2024. La Universitat de Barcelona (UB) ha celebrat la fase local classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives d’Universitats. En aquesta edició han participat 24 centres docents de les comarques de l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme i el Vallès Occidental. Després d’una disputada final, ha resultat vencedor l’equip de de l’Institut Pedralbes de Barcelona, mentre que l’equip de l’Escola Betània Patmos de Barcelona ha resultat finalista. Durant tres dies, més de dos-cents estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular.

Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?». Un tema polèmic i d’actualitat on han hagut de defensar tant la posició partidària  com la posició contrària. El jurat de la competició, format per professionals de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de l’argumentació, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

A la fase local de la UB han participat els següents centres educatius: Institut la Pineda de Badalona, Escola Betània Patmos de Barcelona, Col·legi Claret de Barcelona, Col·legi Escolàpies Llúria de Barcelona, Escola IPSI de Barcelona, Escola Vilorai de Barcelona, Institut Moisès Broggi de Barcelona, Institut Escola Eixample de Barcelona, Institut Jaume Balmes de Barcelona, Institut Pedralbes de Barcelona, Institut Vila de Gràcia de Barcelona, Col·legi Lestonnac de Barcelona, Liceu Francès de Barcelona, Institut Martí Pous de Barcelona, Col·legi Parroquial Sant Feliu de Cabrera de Mar, Institut Bisbe Sivilla de Calella, Institut Gorgs de Cerdanyola del Vallès, LIB Bon Soleil de Gavà, Institut Tiana, Institut de Masquefa, Creixen Povill d’Olesa de Montserrat, Escola Daina Isard d’Olesa de Montserrat i Institut Can Puig de Sant Pere de Ribes.

El equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a la UB en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 17 al 19 d’abril de 2024 en la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.