11 centres docents de les comarques de les Garrigues, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Segrià competeixen per la UdL en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  • L’equip guanyador de la fase local ha estat l’equip de Jesuïtes Lleida – Col·legi Claver, mentre que l’equip de l’IES Torre Vicens de Lleida ha resultat subcampió
  • Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?»

 

11.03.2024. La Universitat de Lleida (UdL) ha celebrat la fase local classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2024 de la Xarxa Vives d’Universitats. Després d’una disputada final, ha resultat vencedor l’equip de Jesuïtes Lleida – Col·legi Claver de Raimat (Lleida), mentre que l’equip de l’IES Torre Vicens de Lleida ha resultat finalista. Més de cent estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular.

Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «La intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat?». Un tema polèmic i d’actualitat on han hagut de defensar tant la posició partidària  com la posició contrària. El jurat de la competició, format per professionals de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de l’argumentació, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

A la fase local de la UdL han participat els següents centres educatius: INS Manuel de Montsuar de Lleida, Institut Escola Torre de Queralt de Lleida, INS Torre Vicens de Lleida, INs Josep Lladonosa de Lleida, Col·legi el Carme de Lleida, IES Guindàvols de Lleida, Col·legi Mater Salvatoris de Lleida, Jesuïtes Lleida – Col·legi Claver de Raimat, Institut de Tremp, INS Hug Roger de Sort i l’Institut l’Olivera de Granadella.

El equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats comunicatives pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a la UdL en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 17 al 19 d’abril de 2024 en la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.