Un projecte de recerca proposarà millores socials per al barri Can Puiggener de Sabadell

  • Els investigadors cerquen impulsar actuacions polítiques i socials que permeten la cohesió del barri
  • El projecte impulsat per la Fundació Bosch i Cardellach ha rebut el finançament dels ajuts Creu Casas Sicart, destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal

12.06.2024. La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner impulsen un projecte de recerca que pretén donar noves oportunitats socials al barri Can Puiggener de Sabadell. . Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Bosch i Cardellach que ha rebut 9.500 € de finançament dels ajuts Creu Casas Sicart, destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal. El projecte cerca impulsar actuacions polítiques que milloren la cohesió social, així com fomentar el desenvolupament d’un districte amb alts índex de vulnerabilitat social.

L’equip del projecte el conformen Silvia Carrasco i Teresa Tapada, professores del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona; Arnau Ribot, graduat en Antropologia i Economia per la mateixa universitat; Marga Pérez-Costa, mestra i activista social al barri de Can Puiggener, i Glòria Dalmau, historiadora i directora de la Fundació Bosch i Cardellach.

Can Puiggener és un barri de Sabadell situat al nord-est de la ciutat, cocapital del Vallès Occidental, que deu el nom a l’antiga masia de Can Puiggener. Com a barri va néixer el 1947, es va poblar amb l’onada migratòria de la dècada 1950 i, sobretot, després de la riuada del 1962. Actualment, el barri es troba en alts índex de vulnerabilitat territorial. Per a Carrasco, “l’estudi social d’entorns urbans segregats que acumulen indicadors de desigualtat i complexitat sociodemogràfica ha de superar enfocaments miserabilistes i seguir models innovadors i participatius” per arribar a la ciutadania. En aquest sentit, el projecte desplegarà multitud d’accions físiques, i digitals, d’impacte per al veïnat.

La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner convoquen anualment els ajuts Creu Casas Sicart de recerca en el context local i comarcal per a personal docent i investigador de les universitats del domini lingüístic catalanoparlant, amb la col·laboració de la Direcció General de Societat del Coneixement, Transferència i Territori i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els projectes finançats, oberts a qualsevol àmbit de coneixement, han de presentar propostes d’aplicabilitat i retorn social dels resultats, així com a tindre el marc de referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides tant en el procés de recerca com en els seus resultats, que hauran de ser consultables en accés obert.