La Xarxa Vives d’Universitats és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats.

La finalitat de la Xarxa Vives és potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.

Ser la xarxa de referència per a l’acció conjunta i la plataforma pel desenvolupament d’estratègies comunes de les universitats de la comunitat que integren les societats de parla i cultura catalana, distribuïdes en la regió Pirineus-Mediterrània.

La Xarxa Vives d’Universitats promou la cohesió de la comunitat universitària i reforça la projecció i l’impacte de la universitat en la societat. La Xarxa Vives d’Universitats desenvolupa la seva missió:

  • Mitjançant una sistemàtica de treball coordinat i compartit, fonamentat en l’equitat entre els seus membres, la qualitat i el servei.
  • Formulant propostes conjuntes de les universitats i facilitant la seva inclusió en l’agenda social i política de cada realitat administrativa.
  • Contribuint a fer encara més forta l’educació superior i la recerca.
  • Unitat lingüística de les comunitats universitàries membres, amb vincles geogràfics, històrics i culturals comuns
  • Col·laboració interuniversitària
  • Equitat entre totes les universitats
  • Respecte a l’autonomia universitària
  • Democràcia com a forma de govern de la institució
  • Voluntat de projecció i servei conjunt a la societat

Algunes dades

22 universitats de 4 estats
de l’arc mediterrani europeu: Andorra, Espanya, França i Itàlia

530.000 estudiants,
40.000 PDI i 20.000 PTGAS

30 anys de xarxa
consolidada d’aliances

La regió Vives

Mapa Xarxa Vives d'Universitats

La regió Vives

Mapa Xarxa Vives d'Universitats mòbils

Orígens de la Xarxa Vives

Reconeixements

2020
null

Creu de Santa Llúcia

L’Ajuntament de Morella concedeix a la Xarxa Vives d’Universitats la Creu de Santa Llúcia, màxima distinció de la ciutat de Morella, en reconeixement als 25 anys de trajectòria de la institució i la seua contribució al progrés de les comunitats universitàries de la regió Pirineus-Mediterrània.
2019
null

Medalla d'Honor de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles

La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles concedeix la Medalla d’Honor 2019 a la Xarxa Vives d’Universitats per la tasca i trajectòria en la cohesió de la comunitat universitària de la regió Pirineus-Mediterrània, la seua projecció i l’impacte en la societat.
2018
null

Premis Pompeu Fabra 2018

En el marc de l’Any Fabra el jurat dels VII premis Pompeu Fabra fan una menció de reconeixement especial als membres del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana entre les que hi ha la Xarxa Vives.
2017
null

Premi ACPC 2017

L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal guardona a la Xarxa Vives d’Universitats pel seu suport a la premsa comarcal.
2014
null

Guardó Extraordinari d’Escola Valenciana

La Xarxa Vives d’Universitats rep el Guardó Extraordinari d’Escola Valenciana en reconeixement pels 20 anys de trajectòria de la institució.
2004
2002
null

Premi del Patronat de Turisme de Morella

El Patronat de Turisme de Morella atorga el premi de 2002 en reconeixement a la tasca de promoció cultural i turística de la ciutat, com a seu de cursos i reunions de la Xarxa Vives.
null

Diploma de Gratitud de la Facultat d'Agricultura de la Universiteti i Prishtinës

La Facultat d’Agricultura de la Universiteti i Prishtinës otorga un Diploma de Gratitud per la “preuada ajuda” de la Xarxa Vives d’Universitats, com a reconeixement de la seua contribució i testimoni d’amistat en el marc del programa de cooperació universitària al desenvolupament..
1998
null

Premi El Temps de l'Editorial Tres i Quatre

L’editorial Tres i Quatre guardona la Xarxa Vives amb el premi El Temps en el marc dels Premis Octubre.
1997

Guardó de Gaceta Universitària

Amb motiu de la celebració del seu número 200, Gaceta Universitària lliura un guardó a la Xarxa Vives per la seua iniciativa de crear un espai universitari comú que permet la coordinació de la docència, la investigació, les activitats culturals i la potenciació de la llengua catalana.

 

1996
null

Recepció oficial a l'Ajuntament de Castelló

El Ple de l’Ajuntament de Castelló, a proposta del Grup Municipal Unitat del País Valencià-Grau Unit, acorda fer una recepció oficial en la sala de plens per fer palesa la satisfacció de la Corporació Municipal per l’elecció de Castelló com a seu de la Xarxa Vives d’Universitats.

 

1995
null

Premi Gabriel Alomar

L’Obra Cultural Balear atorga a la Xarxa Vives el premi Gabriel Alomar de 1995 «per la seua voluntat de potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears».
1993
null

Premi Comte Jaume d'Urgell

El Consell Comarcal de La Noguera concedeix a les Universitats de les Illes Balears, Girona, Lleida, Perpinyà i Rovira i Virgili el Premi Comte Jaume d’Urgell per la seua iniciativa d’establir un marc de col·laboració conjunta, iniciativa que esdevingué veritable embrió de la Xarxa Vives d’Universitats.