La UB i la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes signen un conveni de col·laboració

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 17/09/2009.- Dídac Ramírez Sarrió, rector de la Universitat de Barcelona i Ignacio Jiménez Raneda, rector de la Universitat d’Alacant i vicepresident de la Fundación Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, han firmat avui a Barcelona un conveni de col·laboració per a la incorporació d’una part del fons bibliogràfic de la Universitat a la Biblioteca Cervantes. Entre aquests continguts hi ha una selecció d’obres originals del fons de reserva de la UB, que inclou manuscrits, incunables i primeres edicions dels segles XVI, XVII i XVIII. Una part del fons en català s’incorpora, a través d’aquest acord, a la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives.

Amb aquesta iniciativa, la UB materialitza la seva intenció de preservar, difondre i fer públic el seu patrimoni bibliogràfic, gestionat principalment pel Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI). Es tracta d’un fons especialment valuós, ja que, a mitjan segle XIX, la Universitat «Central» de Barcelona, com se la coneix popularment, va rebre el llegat de les principals biblioteques dels convents de la ciutat comtal, fet que la va convertir en una de les primeres biblioteques d’arreu de l’Estat a atresorar fons antic i rar.

Entre aquestes obres hi figuren els manuscrits de la «Crònica» de Jaume I (1343), el «Llibre dels àngels» (1445) de Francesc Eiximenis, el cançoner conegut com a «Jardinet d’Orats» (1486), i l’incunable «De oratore» de Ciceró (1465), a més del fons de revistes de medicina i ciències jurídiques dels segles XVII i XVIII. En total, més de 2.000 manuscrits, gairebé 1.000 incunables, 150.000 impresos (des del segle xvi fins a 1820), 8.000 gravats i 890 pergamins de diversa procedència.

La creació d’aquesta secció forma part d’un ambiciós projecte que té com a objectiu incorporar al catàleg de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes els fons antics i les col·leccions singulars de diferents universitats espanyoles i iberoamericanes.

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, que el 2009 celebra el 10è aniversari, va néixer per iniciativa de la Universitat d’Alacant, del Banco Santander i de la Fundación Marcelino Botín, i en l’actualitat es desenvolupa sota la tutela de la Fundación Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes presidida per l’escriptor Mario Vargas Llosa. Es proposa com a objectiu difondre la literatura i les lletres hispanoamericanes al món i, a través de la Red libre, oferir accés a més de 115.000 registres bibliogràfics. Des que es va crear, ha servit més de 775 milions de pàgines a internautes de tot el món.

La Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives és fruit d’un conveni de col•laboració entre la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes y la Xarxa Vives d’Universitats. L’objectiu d’aquest acord és aprofitar, potenciar i difondre al màxim els fons digitalitzats existents a la xarxa i, d’una altra, proposar i fer efectiva l’edició digital de les obres més representatives de la cultura catalana, valenciana i balear.