Juan de Dalmau a la revista BUC: «La recerca a l’espai obre nous àmbits de negoci»

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 28/09/2009.- «El recurs més important del qual disposem al CTAE és el de la gent ben formada en molts àmbits de la recerca i de la gestió d’empreses aeroespacials». Juan de Dalmau, director del Centre de Tecnologia Aeroespacial (CTAE) explica que el centre tracta de «motivar les empreses de qualsevol sector productiu a integrar tecnologies de l’aeronàutica i de l’espai, i ajudar-les a tirar endavant projectes d’innovació, aportant el saber fer tecnològic dels seus professionals». De Dalmau assegura que «estem preparant gent molt qualificada que sovint ha hagut de travessar les fronteres per dedicar-se al que li agrada degut a les poques possibilitats de fer-ho aquí». Així doncs, un dels reptes que se’ns plantegen és «aconseguir que tots els professionals de casa nostra que vulguin tornar per desenvolupar la seva carrera puguin fer-ho».

En una entrevista publicada al quart número de la revista BUC. Universitat. Cultura. Llibres, Juan de Dalmau constata que els camps de la navegació via satèl·lit o la navegació aèria i terrestre són protagonistes de la recerca del CTAE. Els usuaris de GPS podran rebre serveis d’informació en funció de la seua ubicació; la millora en la navegació aèria facilitarà un major nivell de seguretat i agilitat en els aterraments i enlairaments, reduint així el temps d’espera i optimitzant el consum de combustible i en quant al transport de carretera, es podrà fer un seguiment del transport de mercaderies i de les condicions en què viatgen. A més, aquestes millores contribuiran a reduir les emissions de gasos contaminants.

La revista BUC. Universitat. Cultura. Llibres és una eina de les universitats que pretén divulgar la producció cultural i científica universitària, alhora que apropa les novetats editorials de les universitats a la societat. En el seu quart número, la publicació inclou un reportatge sobre el paper de les universitats com a agents de cooperació per al desenvolupament, amb opinions com ara la d’Andreu Felip, director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). La revista incorpora també dues cròniques culturals: una sobre el Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera, i una altra, sobre el centenari de l’afusellament de Francesc Ferrer i Guàrdia, el fundador de l’Escola Moderna.

La revista és editada per la Xarxa Vives d’Universitats amb periodicitat semestral i es distribueix entre el professorat de les universitats membres de la Xarxa i l’alumnat universitari, així com en llibreries dels territoris de la Xarxa. BUC es pot consultar en PDF i té una versió electrònica a la llibreria virtual www.e-buc.com, on està a l’abast del públic tota l’oferta editorial de les universitats.

La Xarxa Vives és una associació d’universitats sense ànim de lucre que potencia les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.