Sergi Grau rep el Premi «Cum Laude» a la Universitat de Barcelona

L’Aula Capella de la Universitat de Barcelona acull l’acte de lliurament del guardó, una iniciativa de l’Institut Món Juïc que compta amb la col·laboració de la Xarxa Vives i el suport de la Generalitat de Catalunya.

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 30/10/2009.- Sergi Grau, doctor en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona, ha rebut hui el guardó de la segona edició del premi «Cum Laude», convocat per l’Institut Món Juïc, amb la col·laboració de la Xarxa Vives, amb la tesi «La imatge del filòsof i de l’activitat filosòfica a la Grècia antiga. Anàlisi dels tòpics biogràfics presents a les vides i doctrines dels filòsofs més il·lustres de Diògenes Laerci».

L’acte de lliurament del premi ha tingut lloc a l’Aula Capella de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, amb la participació de Margarida Aritzeta, de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i Enric Aloy, secretari general del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat, juntament amb la presidenta de l’Institut Món Juïc, Tessa Calders i el president de la Comissió de Comunicació i Imatge de la Xarxa Vives i vicerector de Relacions Internacionals i Institucionals de la UB, Carles Carreras. També hi han assistit el vicerector d’Informació i Comunicació de la UB, Pere Quetglas, i el vicedegà de la Facultat de Filologia, Ignasi Adiego. Els assistents han rebut un exemplar de l’obra guardonada.

Durant la seua intervenció, Carles Carreras ha destacat que «iniciatives com els premis «Cum Laude» «situen la llengua catalana en el lloc que li correspon i constaten la seua projecció i potencialitat, quan el contingut que mostra és de qualitat».

La tesi, dirigida pel doctor Jaume Pórtulas, va obtenir la màxima qualificació –Cum Laude- per part del tribunal el passat 29 de juliol de 2009 i va obtenir un premi en metàl·lic de 6.000 euros, a més de la publicació de l’obra premiada, que ha estat presentada a l’acte d’avui. Eulàlia Vernet i Pons, doctora en Filologia Semítica de la Universitat de Barcelona, va resultar inalista amb la tesi «Formació i estructura de les arrels verbals en semític», treball que el jurat, format per doctors d’universitats de la Xarxa Vives, va valorar molt positivament.

Mitjançant el Premi «Cum Laude», l’Institut Món Juïc vol «demostrar que la nostra llengua, quan el contingut que revela és de qualitat, travessa fronteres i que les primícies, les troballes i els resultats de la recerca dels nostres investigadors s’han de fer públics en català, per tal d’assegurar-ne el prestigi. La convocatòria compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa i de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de la Vicepresidència.

Sergi Grau (Lleida, 1975) es va doctorar en Filologia Clàssica a la UB, amb la qüalificació d’Excel·lent summa cum laude i la menció de «Doctor europeu». Actualmet és professor de llengües clàssiques i coordinador de batxillerat al Col·legi Sant Miquel de Barcelona, feina que combina amb la investigació com a membre del projecte «Los contextos del drama ático: de la inserción en la polis a la teorización filosófica» de la UB. Ha participat en diversos congressos nacionals i internacionals i ha impartit conferències en diverses universitats. També ha publicat articles en revistes com ara ítaca. Quaderns catalans de cultura clàssica 18,2002; Noua Tellus. Anuario del centro de studios clásicos 26,2008 i Lexis. Poetica, retorica e comunicazione nella tradiziones classica 27, 2009, en premsa. S’ha dedicat igualment a la traducció de clàssics grecs al català i actualment està a punt de publicar l’obra Antologia obituària dels filòsofs de la Grècia Antiga, de l’editorial Adesiara i prepara l’edició, amb text crític revisat, traducció i introducció de notes de Diògenes Laerci, Vides i doctrines dels filòsofs més il·lustres, per a la col·lecció de clàssics de la Fundació Berna Metge.