L’UJI i el CRASC consoliden un model d’anàlisi comparativa per a la literatura femenina en llengua catalana i algeriana

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 26/11/2009.- Les professores, Faouzia Bendjelid i Yamina Zinaï, del CRASC, han establert un model d’anàlisi conjuntament amb Marina Lopez i Laia Climent, professores del Departament de Filologia i Cultures Europees de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, en la segona trobada de treball sobre metodologia en literatura comparada. Aquesta acció s’emmarca en el projecte «Sostenibilitat cultura: patrimoni, llengua i gènere».

Durant la seua estada, del 23 al 30 d’octubre, les professores Bendjelid i Zinaï han participat en una trobada de metodologia en literatura comparada i conjuntament amb les professores Lopez i Climent han treballat per unificar criteris per analitzar la literatura femenina en ambdues ribes de la mediterrània. En aquest context, les quatre professores han acordat ampliar el nombre d’obres que analitzaran i que formaran part del llibre que publicaran en finalitzar la col·laboració. En principi s’havia acordat analitzar vint obres de literatura femenina catalana i algeriana. Aquest nombre s’ha ampliat a un total de 50 obres, 25 en cada llengua. La trobada ha servit no només per apropar posicions d’anàlisi i intercanviar opinions, sinó també per acordar l’ampliació del projecte final: un llibre antològic que constarà de l’anàlisi de 10 pàgines per cada una de les 50 obres i una síntesi final.

La professora Climent qualifica l’intercanvi de «molt positiu perquè a part de la dimensió social que té el projecte estem aconseguint configurar una xarxa real per poder col•laborar en altres projectes. Ens avenim molt i hem après a apropar-nos a les diverses anàlisis i trobar un punt en comú».

Amb aquesta acció es consolida una línia de cooperació entre ambdues institucions i l’intercanvi de coneixement sobre les metodologies utilitzades en l’anàlisi literària. El llibre que es publicarà una vegada finalitzades les accions servirà com a eina de consulta i treball per a estudiants i professors catalans interessats per la literatura de dones algerianes i viceversa.

El projecte «Sostenibilitat cultura: patrimoni, llengua i gènere» del Programa Algèria Universitats pretén realitzar recerca, docència i difusió del coneixement aplicades a la sostenibilitat cultural les universitats de la Xarxa Vives i de la Conferència de Rectors de les Universitats de l’Oest (CRUO) d’Algèria.