La UdG acull les III Jornades Euroregionals Universitat-Ocupació

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 11-05-2009.- El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona va acollir, els passats dies 7 i 8 de maig, les III Jornades Euroregionals Universitat-Ocupació de la Xarxa Universitària Pirineus-Mediterrània, amb el títol «Nous reptes, noves eines per a la incorporació dels universitaris al mercat laboral» (vegeu imatges i recull de premsa). Les jornades van ser inaugurades per la rectora de la Universitat de Girona, Anna M. Geli; Dolors Bassa, representant de les organitzacions sindicals al Consell Social de la institució universitària gironina, i Bonaventura Bassegoda, president de la Comissió de Relacions Institucionals de la Xarxa Vives d’Universitats.Al voltant de 50 persones van participar a les Jornades i van abordar el suport polític a la cooperació de l’Euroregió (a càrrec d’Àngel Cortadellas, director general de Relacions Internacionals de la Generalitat de Catalunya, i Florence Jacquey, secretària tècnica de l’Euroregió Pirineus Mediterrània); els agents socials com a motor de la cooperació i el progrés; la innovació i la transferència de coneixement com a motor de la incorporació de titulats al mercat laboral; i el paper de la PIME i els vivers d’empreses en la innovació, així com informació específica per a futurs doctors, orientada a facilitar la seua sortida professional.

Montse Palma, diputada al Congrés dels Diputats i Benito Echeverría (UB) van ressenyar els reptes i les oportunitats que ofereix el nou Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) i la cloenda de les Jornades va correspondre a Séraphin Alava, director executiu de la Xarxa Universitària Pirineus Mediterrània, i Miquel Duran, vicerector de Política Científica i Planificació Estratègica de la Universitat de Girona.

Davant el repte de la progressiva implantació de l’Espai Europeu d’educació Superior (EEES), han sorgit noves eines integradores en el mercat laboral. En aquestes jornades, el debat va girar en torn a les xarxes universitàries que faciliten l’intercanvi d’experiències docents i la mobilitat dels estudiants a l’Euroregió Pirineus Mediterrània; sobre el paper que hi juga l’administració; i sobre l’oportunitat que esdevé per a les empreses que veuen en aquest canvi de paradigma en l’educació universitària una clara oportunitat per implicar-s’hi i sortir enfortits davant la crisis econòmica mundial.

La Xarxa Universitària Pirineus Mediterrània és un espai de coordinació de diferents iniciatives interuniversitàries i pretén ser un interlocutor davant de la resta d’agents socials. En el marc de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, constituïda al mes d’octubre de 2004 per les comunitats i regions del Llenguadoc-Rosselló, Aragó, Illes Balears, Migdia Pirineus i Catalunya, les institucions d’educació superior de l’euroregió i de la Xarxa Vives d’Universitats propicien, en definitiva, els lligams entre l’educació superior, la recerca, la innovació i el desenvolupament econòmic regional, com a via per a consolidar l’Euroregió Pirineus Mediterrània.