Cristina Sanjust rep el Premi «Cum Laude» a la Universitat Autònoma de Barcelona

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 01/12/2010.- Cristina Sanjust, doctora en història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona, va rebre ahir dimarts, 30 de novembre, el guardó de la tercera edició del premi «Cum Laude», amb la tesi «L’obra del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes des de la seva fundació fins el segle XVI. Un monestir reial per a l’orde de les clarisses a Catalunya». Convocat per l’Institut Món Juïc amb la col·laboració de la Xarxa Vives, el premi compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa i de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de la Vicepresidència.

L’acte de lliurament del premi va tenir lloc a la Casa de la Convalescència del recinte de l’Hospital Sant Pau i va comptar amb la participació del director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, Joan Roca; del secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Bernat Joan; de la presidenta de l’Institut Món Juïc, Tessa Calders i del vicerector de Transferència Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de la Comissió de Relacions Internacionals de la Xarxa Vives, Bonaventura Bassegoda. Els assistents van rebre un exemplar de l’obra guardonada.

Durant la seua intervenció, Cristina Sanjust va donar les gràcies al jurat que va escollir el seu treball com a guanyador, a la seua directora de tesi i a totes les persones que li han donat suport durant els anys en què l’ha dut a terme. Sanjust va voler recordar també els altres candidats al premi enguany i també els guanyadors de les dues darreres edicions. La doctora en Història de l’Art va destacar que «totes les obres que s’han presentat al premi són d’una qualitat elevada i tots els participants en són mereixedors. Potser la meva obra podria ser de major qualitat perquè a mesura que l’he desenvolupat he anat aprenent però del que no tinc dubtes és que no hi podria haver destinat més esforços».

Al seu torn, el vicerector Bassegoda va recordar la qualitat de les obres presentades a la convocatòria del Premi Cum Laude i ha destacat que «la consolidació d’aquest premi any rere any demostra l’aposta dels doctorands de les universitats de llengua catalana per dur endavant tesis en llengua catalana». Per la seua banda, el secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Bernat Joan, va explicar que «aquesta iniciativa del Premi Cum Laude és de primer ordre ja que dignifica la llengua en l’àmbit universitari i és una aposta en favor de l’excel·lència del català». El director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, Joan Roca, es va mostrar satisfet per aquesta iniciativa i va remarcar «la importància d’avui en dia de seleccionar obres en català per la seva qualitat científica cosa que demostra que la nostra llengua pot travessar fronteres».

Finalment, la presidenta de l’Institut Mon Juïc, Tessa Calders, va llegir l’acta del jurat i va voler recordar l’objectiu d’aquest premi: «difondre, prestigiar i promoure la recerca en català». Tessa Calders encoratja a emprar la nostra llengua sense complexes sobretot en aquest moment de globalització que «en lloc de fomentar el multilingüisme fomenta el monolingüisme».

La tesi de Cristina Sanjust, dirigida per la doctora Anna Muntada, va obtenir la màxima qualificació –Cum Laude- per part del tribunal el passat 31 de març de 2010 i l’autora rep ara un premi en metàl·lic de 6.000 euros, a més de la publicació de l’obra premiada. El jurat del premi «Cum Laude» també ha considerat oportú atorgar una menció a les doctores Ada Cortés i Carme Berlabé per les seues tesis.

Cristina Sanjust i Latorre (Barcelona, 1978) és professora del Departament d’Art i Musicologia de la UAB i de la Fundació UAB Study Abroad. Forma part del projecte de recerca «Topografía de la espiritualidad femenina en Cataluña y los reinos peninsulares de la Edad Media», projecte internacional finançat en part pel govern espanyol; ha estat consultora externa de la Fundação para a Ciência e a Tecnologia de Portugal i membre del grup de recerca «Lignacat». Ha treballat en un projecte de recerca de la Fundació Paul Getty a Los Angeles (EUA) i és conferenciant de l’Associació Smithsonian.