Generalitat de Catalunya, Consell de Mallorca i Xarxa Vives presenten el Diccionari Biogràfic de Dones

Castelló, Barcelona, Palma. – 10/12/2010.- La Generalitat de Catalunya, el Consell de Mallorca i la Xarxa Vives d’Universitats han posat en marxa el Diccionari biogràfic de dones, un diccionari en línia d’accés públic i gratuït que ofereix un extens recorregut al llarg de la història dels territoris de parla catalana entre els segles I i XXI a través de la biografia de 655 dones. Els usuaris hi poden accedir a través de la pàgina web www.dbd.cat. El vicepresident del Govern en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presidit avui al Palau de la Generalitat l’acte de presentació, juntament amb el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació en funcions, Joan Manuel Tresserras; el president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró; la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, i Teresa Vinyoles, qui ha exercit la direcció científica del diccionari juntament amb Núria Jornet.

El Diccionari biogràfic de dones és un projecte de recerca nascut a iniciativa de la Generalitat de Catalunya i el Consell de Mallorca amb l’objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història dels territoris de parla catalana des de diferents camps de coneixement i àmbits d’actuació. En la seua elaboració, a càrrec de la Xarxa Vives, han treballat investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i de gènere.

Durant la seua intervenció a l’acte d’avui, el president de la Xarxa i rector de la UPC ha fet palès el reconeixement per la seva intensa tasca «a les 26 persones que conformen el Consell Científic i als 104 membres de l’equip de redacció, homes i dones». Giró s’ha felicitat perquè la col·laboració entre institucions i universitats «dóna uns fruits valuosos per a tota la societat».

El Diccionari inclou inicialment 655 biografies de dones de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya en un llarg període que abarca des del segle I fins al segle XXI. Es tracta d’uns fons molt variat, que inclou des de pageses medievals, comteses, religioses i mestresses de casa, fins a sindicalistes, dirigents polítiques, artistes de teatre, escriptores o empresàries, entre moltes altres. A través de les seues biografies el diccionari permet traçar una radiografia de cada moment de la historiografia dels territoris de parla catalana.

Es tracta en tot cas d’un projecte viu que deixa la porta oberta a actualitzar i ampliar l’actual fons biogràfic, a partir de les aportacions dels grups de recerca universitaris, els estudiosos vinculats als centres d’història local, els professionals implicats en aquest àmbit i la societat civil en general. En aquest sentit el web incorpora un apartat que permet als usuaris suggerir la incorporació de noves fitxes biogràfiques.

En aquest projecte han participat la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de la Vicepresidència, Cultura i Mitjans de Comunicació i Acció Social i Ciutadania; el Consell de Mallorca, i les universitats de la Xarxa Vives.

Més informació:
Escolteu el reportatge «Femení i singulars» de Victòria Palma, emès a Catalunya Música sobre el DBD.