Més de 100 escriptores de la regió Vives, al Diccionari Biogràfic de Dones

Castelló, Barcelona, Palma.- 26/01/2011.- Més d’un centenar de vides d’escriptores formen part de les 655 que s’apleguen al Diccionari biogràfic de dones (DBD). Concretament, 106 escriptores –dedicades a la novel·la, l’assaig o la poesia- en formen part del gran repositori de biografies, que comprèn del segle XIV fins a l’any 2009. El DBD recull aquestes biografies entre moltes altres que recullen, per exemple, la vida de pageses, comtesses, religioses, mestresses de casa, aviadores, sindicalistes, pintores o artesanes.

Entre les dones escriptores, podem trobar a Caterina Albert Paradís (1869-1966), Maria Domènech  Escoté (1874-1952), Rosa Maria Arquimbau i Cardil (1910-1992) o Aurora Díaz-Plaja Contestí (1913-2003).

Presentat el passat 10 de desembre de 2010, el Diccionari és un projecte de recerca que va néixer amb l’objectiu de donar relleu a la contribució de les dones a l’esdevenir de la història dels territoris de parla catalana. Aquesta recerca s’emmarca en el recorregut que investigadores i investigadors de diverses àrees de coneixement i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i del gènere van iniciar, ja fa unes dècades, per tal que les dones, protagonistes de la vida, també ho foren de la història. El DBD és un projecte viu, en creixement, i el web incorpora un formulari per fer arribar a l’equip científic suggeriments de noves biografies.

El DBD va ser impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consell de Mallorca amb l’objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història dels territoris de parla catalana des de diferents camps de coneixement i àmbits d’actuació. En la seua elaboració, a càrrec de la Xarxa Vives, han treballat investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i de gènere.