El Premi de comunicació científica «Joan Lluís Vives», una dècada de divulgació

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma. -31/01/2011.- El Premi de comunicació científica «Joan Lluís Vives» ha guardonat més de 20 tesis des de la primera convocatòria l’any 1999, corresponents a dues modalitats: ciències socials i de l’educació i humanitats; i ciències bàsiques, ciències de la salut, enginyeres i arquitectures. Actualment, el premi és de 1.500 euros a cadascun dels treballs guanyadors, així com i la publicació dels articles a les revistes «Mètode» i «L’Espill», a més d’una ressenya periodística dels treballs a la revista «El Temps».

Els primers guanyadors d’aquest premi van ser Ruth Mestre i Mestre, del Departament de Filosofia del Dret de la Universitat de València, en la modalitat de ciències socials i de l’educació i humanitats pel seu article Esperant a Bàrbara i Jordi Martínez Borruel, del Departament d’Àlgebra i Geometria de la Universitat de Barcelona, en la modalitat de ciències bàsiques, ciències de la salut, enginyeries i arquitectures pel seu article Elogi de la matemàtica. L’any següent es van premiar Concepció Trallero Flix pel seu article Mestres, estrés i música. Una composició que sona bé. I Jesús Ignasi Català Gorgues per Mirades cap a la natura valenciana al primer terç del segle XX.  L’heteogeneïtat dels treballs guardonats és una característica present al llarg de les diferents convocatòries. En la convocatòria de l’any 2003 es va premiar el doctorand Ricard Martínez Martínez per Vida privada a la societat de la informació i Ramon Ferrer i Cancho per Sobre la singularitat del llenguatge humà.

L’any 2006 el Premi de comunicació científica «Joan Lluís Vives» es va atorgar a Josep Manel Medrano Molina per La Justícia del segle XXI, i a Joan Albert López Bustins de la Universitat de Barcelona per El canvi climàtic i la precipitació als Països Catalans. L’any 2008 van ser premiats Pilar Alfonso Escuder per Fam i publicitat. La comunicació publicitària de les ONGD i Ferran Palero i Pastor per Per molts anys Mr. Darwin! Sobre l’origen de les espècies (de llagosta). Els textos guanyadors de cada edició són accessibles ací.

El premi de comunicació científica «Joan Lluís Vives» compta amb la col·laboració de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i el suport de la CAM. La dotzena edició de la convocatòria, oberta fins el 30 d’abril, s’adreça a estudiants amb tesi doctoral inscrita i sense defensar públicament. Per participar, cal presentar un article periodístic escrit en català, original, inèdit i no premiat en altres concursos. La temàtica de l’article presentat ha de versar sobre la mateixa tesi i el jurat valora la incidència, i sobre tot, l’interès científic i social de la recerca.