Xarxa Vives i CBUC col·laboren en la difusió del coneixement

D’esquerra a dreta, Dídac Martínez, cap del del Servei de Biblioteques i Documentació de la UPC; Antoni Giró, president de la Xarxa Vives i rector de la UPC; Antoni González, president del CBUC; Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa i Lluís Anglada, director del CBUC. (Imatge: UPC)

 

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 01/04/2011.- El Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) i la Xarxa Vives d’Universitats han signat un conveni per col·laborar en la difusió dels serveis que ofereixen ambdues entitats. El conveni té una vigència inicial de tres anys i suposa la creació d’un marc de col·laboració estable entre el CBUC i la Xarxa. L’acord ha estat signat pel president de la Xarxa i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró Roca, i el president del CBUC, Antoni González Senmartí.

A través de l’acord, ambdues institucions es comprometen a potenciar diversos serveis que ofereixen en línia, com són la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives de la Xarxa i els repositoris cooperatius de Tesis Doctorals en Xarxa (TDX), de Materials Docents en Xarxa (MDX), de producció científica (RECERCAT) i de Revistes Catalanes en Accés Obert (RACO), del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya. La Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives és un portal fruit de la col·laboració entre la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i la Xarxa Vives que pretén, d’una banda, aprofitar, potenciar i difondre al màxim els fons digitalitzats existents a la xarxa i, d’una altra, proposar i fer efectiva l’edició digital de les obres més representatives de la cultura catalana, valenciana i balear. Per la seua banda, els repositoris TDX, MDX, RECERCAT i RACO apleguen respectivament les tesis doctorals llegides a les universitats de Catalunya i d’altres comunitats autònomes; materials i recursos per a l’activitat docent; preprints, comunicacions a congressos, informes de recerca, working papers, projectes de final de carrera i memòries tècniques, i articles de revistes científiques, culturals i erudites catalanes. Els continguts dels repositoris cooperatius del CBUC permeten l’accés lliure al coneixement i poden ser consultats en línia.

La Xarxa Vives és una plataforma única de serveis innovadors i amb valor afegit per a les universitats dels territoris de parla catalana, per a tota la comunitat universitària i per a la societat. Com a associació d’universitats en creixement, a través de més de 50 línies d’actuació concretes cada any, la Xarxa esdevé el referent per a l’actuació comuna de les universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i Sardenya.

El Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya té la missió d’assegurar l’accés de tots els membres del sistema català de producció de coneixement a les fonts d’informació i documentació, per tal d’incrementar la productivitat científica catalana, i facilitar la difusió universal de la producció científica generada pels membres del sistema català de producció de coneixement. El CBUC es va constituir l’any 1996 i en són membres les set universitats públiques de Catalunya i la UOC, a més de la Biblioteca de Catalunya i de la Secretaria d’Universitats i Recerca. A més, compta amb membres associats -6 universitats dels territoris de parla catalana, els departaments d’Ensenyament i de Cultura de la Generalitat de Catalunya i els museus Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).