Els premis Convit 2011 reconeixen la tasca de promoció social del català

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 05/04/2011.- La segona edició del Congrès de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana (Convit) ha reconegut a través dels seus premis la tasca de promoció social del català duta a terme per Joan Beltran i Daniel Olivares. Joan Beltran ha rebut el premi a la trajectòria de promoció de la llengua catalana entre la societat pel seu treball en el món de l’ensenyament i l’autoria de llibres com L’estàndard occidental. Una proposta sobre l’estàndard català a les terres del darrer tram de l’Ebre (1986); Cruïlla. Curs de llengua (2002), Aïnes. Exercicis de llengua i claus de correcció (2002), Vocabulari de cruïlla (2010).

Per la seua banda, Daniel Olivares ha rebut el premi a una iniciativa concreta de promoció de la llengua i cultura catalanes per la posada en marxa de la xara social flog.cat una campanya de recollida de firmes per aconseguir que el portal de YouTube, un dels més populars d’Internet, fóra navegable en català, de la mateixa manera que ja fa temps que ho són altres eines de Google. Aquesta nova fita ha estat possible després que s’entregaren a Google gairebé 3.000 signatures vàlides.

Els premis Convit reconeixen el treball realitzat per aquelles persones que s’han destacat per una trajectòria de treball i dedicació al foment de la llengua i cultura catalanes arreu dels territoris de parla catalana. A través dels premis Convit, s’incentiva el coneixement públic de les iniciatives i persones que a tot el domini lingüístic treballen a favor de la llengua i cultura catalanes. El jurat dels premis ha de prioritzar en la seua valoració la significació de les persones candidates i els mèrits de les iniciatives promogudes, pot sol·licitar assessorament als membres del comitè organitzador, pot declarar desert algun dels premis i la seua decisió és inapel·lable. Els guardons s’atorguen per consens i consisteixen en una reproducció de l’Àliga de Reus, element emblemàtic de la cultura i la tradició de la ciutat, i un diploma acreditatiu i són lliurats durant el dinar de cloenda del congrés. Encarnació Ricart, presidenta de la Comissió de Política Lingüística de la Xarxa Vives i vicerectora de Societat i Relacions Institucionals de la Universitat Rovira i Virgili, ha format part del jurat, al qual també ha participat Maria Bargalló, vicerectora de Comunitat Universitària i Estudiants de la URV.

El Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana, adreçat a professionals de la llengua d’arreu dels territoris de parla catalana, constitueix un punt de trobada per compartir experiències i inquietuds i on proposar eines i estratègies que permetin l’adequació al nou context social.

El Comitè Organitzador del segon Convit l’han integrat l’Ajuntament de Reus, la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Diputació de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Reus, i Comissions Obreres. La Xarxa Vives d’Universitats hi ha col·labora en l’organització, juntament amb el Govern d’Andorra i l’Ajuntament de Perpinyà.