L’anàlisi del problema de la violència, en els cursos d’estiu de la Guia 2011

Castelló, Barcelona, Palma.- 27/05/2011.- La violència és un fenomen social preocupant en qualsevol societat i requereix d’un anàlisi profund. Actualment es parla sovint de violència de gènere, un tipus invisible durant dècades. És una de les manifestacions més clares de desigualtat, subordinació i de les relacions de poder dels homes sobre les dones. Durant l’any 2010 van morir 78 dones per violència de gènere, l’any 2009 van ser 73, només a l’Estat espanyol. Enguany ja en són 23 les dones assassinades a mans de les seues parelles sentimentals. Aquest tipus de violència és un problema social que cal analitzar a fons. Diverses universitats de la Xarxa Vives han organitzat aquest estiu cursos que aborden la violència de gènere i altres tipus de violència, que estan recollits a la Guia de cursos d’estiu 2011.

La Universitat d’Estiu de la UdL ofereix Violència de gènere i l’addicció a les relacions dramàtiques; la Universitat Oberta d’Estiu, Violència de gènere: perspectiva jurídica i criminologia; la Universitat de Girona, Violència masclista: conceptualització i abordatge des dels diferents serveis que intervenen; la Universitat d’Estiu Ramon Llull va més enllà amb el curs Violència familiar: un home maltrata una dona i un fill pega la mare i la Universitat Miguel Hernández proposa L’enjudiciament de la violència de gènere.

A la guia de cursos d’estiu 2011 també hi ha cursos sobre violència juvenil i violència a les aules com per exemple Bullying, ciberbullying i burn out del professorat i Estratègies de prevenció i interpretació davant la violència a l’aula organitzats pel Campus Universitari de la Mediterrània (EPSEVG / UPC) i La violència en el jovent: una aproximació psicosocial als elements que l’expliquen de la Universitat Oberta d’Estiu entre d’altres.

Tots els cursos recollits en la Guia es desenvolupen entre el 15 de maig i el 15 d’octubre, amb un total d’onze àrees acadèmiques: arts, humanitats, ciències de l’educació, ciències econòmiques, ciències jurídiques, ciències socials, medi ambient, ciències experimentals, ciències de la salut, estudis tècnics i altres. Per facilitar la tria de cursos, el web inclou un sistema de cerca avançada per àrea temàtica, localitat on es fa el curs, marc organitzatiu i número de curs. Enguany, com a novetat, la Guia ofereix la possibilitat de fer cerques geogràfiques de cursos a través d’un mapa.

Un any més, els estudiants universitaris podran obtenir reconeixement acadèmic en un gran nombre de cursos i obtenir ajudes a la mobilitat entre les universitats de la Xarxa, i amb el programa DRAC Estiu, una línia d’ajuts a la mobilitat per assistir a algun dels cursos o activitats que figuren a la Guia. Des de fa 17 anys, mitjançant la publicació anual de la Guia de cursos d’estiu, la Xarxa Vives promou la coordinació i l’intercanvi en els cursos que realitzen les 21 universitats que en formen part i altres entitats vinculades a aquestes.

Com a novetat, enguany els estudiants que es matriculen en un curs d’estiu podran obtenir 4 entrades gratuïtes per a visitar el museu Cosmocaixa de Barcelona.