El treball del CBUC amb la Biblioteca Digital de Catalunya, un cas d’èxit a nivell internacional

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- L’exitosa experiència del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) en la Biblioteca Digital de Catalunya (BDC) ha estat objecte d’anàlisi en sengles importants publicacions internacionals. És el cas de The Kovacs Guide to Electronic Library Collection Development, de la consultora Diane K. Lovacs i Business Planning for Digital Libraries: International Approaches, editat pel professor Mel Collier, cap de la Biblioteca de la Universitat de Leuven. Aquest reconeixement mostra el dinamisme del moviment internacional de cooperació de biblioteques, en el qual participa el CBUC. La creació de catàlegs col·lectius i la compra conjunta d’informació electrònica són trets característiques d’aquest moviment, que ha canviat les formes de treballar i la capacitat de donar servei de les biblioteques.

Així, la publicació The Kovacs Guide to Electronic Library Collection Development inclou la BDC com a cas d’èxit de biblioteques digitals al costat d’experiències nord-americanes, de Nova Zelanda i del Regne Unit. Per la seua banda, el llibre del professor Mel Collier, Business Planning for Digital Libraries: Iternational Approaches, incorpora la BDC en els estudis de cas al costat de les biblioteques de Finlàndia, Dinamarca, Nova Zelanda, Califòrnia i Oxford.

El Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) i la Xarxa Vives d’Universitats van signar, el darrer mes d’abril, un conveni per col·laborar en la difusió dels serveis que ofereixen ambdues entitats. El conveni té una vigència inicial de tres anys i suposa la creació d’un marc de col·laboració estable entre el CBUC i la Xarxa. A través de l’acord, ambdues institucions es comprometen a potenciar diversos serveis que ofereixen en línia, com són la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives de la Xarxa i els repositoris cooperatius de Tesis Doctorals en Xarxa (TDX), de Materials Docents en Xarxa (MDX), de producció científica (RECERCAT) i de Revistes Catalanes en Accés Obert (RACO), del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya.