Seminari sobre l’ensenyament del català com a llengua estrangera (CLE) a l’exterior

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 03/10/2011.- La Universitat Jaume I va acollir el Seminari sobre ensenyament de CLE a l’exterior: estratègies de coordinació i formació, en el marc del Fòrum Vives. Organitzat per l’Institut Ramon Llull (IRL) i la Xarxa Vives d’Universitats (XVU), l’acte va tenir lloc divendres, 30 de setembre, i va comptar amb la col·laboració de la Coordinadora d’Estudis Universitaris de Filologia Catalana (CEFC) i el Departament de Traducció i Comunicació de la Universitat Jaume I.

El Seminari va començar a les 9 h amb la benvinguda del president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, que va agrair l’esforç de les universitats i de l’IRL per dur a terme jornades com aquesta, que s’organitzen en resposta a la «necessitat d’experiències didàctiques per a compartir la docència del català a l’exterior». Climent va destacar que davant «la demanda de docència de català a l’exterior, les universitats es veuen com un corredor del coneixement sobre la llengua i la cultura catalana».

A continuació del parlament de Climent, va tenir lloc presentació del Seminari a càrrec d’Andreu Bosch, de l’Institut Ramon Llull; Xavier Vilalba, de la Coordina d’Estudis Universitaris de Filologia Catalana i Fredereic Chaume, de l’UJI. Durant la jornada, es van tractar entre altres qüestions, el perfil acadèmic i procedència del professorat d’estudis catalans a les universitats de l’exterior, les necessitats formatives d’aquest professorat i l’oferta de màsters universitaris i altres cursos de didàctica de CLE. Seguidament es va obrir un període de debat on es es va realitzar una dinàmica de propostes i anàlisi del temes següents «propostes per a la difusió de l’oferta de docència d’estudis catalans a l’exterior i per a la captació de candidats», presentat i moderat per Andreu Bosch, del IRL; «Propostes de continguts acadèmics per a la formació del professorat de CLE a l’exterior que haurien d’incloure els màsters universitari, i propostes per a la creació d’un màster interuniversitari de didàctica de CLE a l’exterior», presentat i moderat per Glòria Torralba, de l’UJI i de la Universitat de València (UV); i «Propostes de creació de materials específics sobre didàctica de CLE, de la cultura i la literatura a l’exterior (grups de recerca i publicacions conjuntes: universitats de l’exterior, universitats de la XVU, IRL, Generalitat de Catalunya», presentat i moderat per Xavier Vilalba, de la CEFC.

L’objectiu del seminari ha estat donar a conèixer el perfil acadèmic i les necessitats formatives del professorat d’estudis catalans a l’exterior i debatre qüestions relacionades amb la selecció de candidats i la seua formació en didàctica del català com a llengua estrangera. Així, l’activitat ha comptat amb la participació dels responsables dels departaments de Filologia Catalana de Traducció i Interpretació i de Màsters i cursos de formació de català com a llengua estrangera, així com dels organismes i les institucions responsables de lectorats a l’exterior.