Mequinensa acollirà la XI Trobada de voluntariat lingüístic universitari

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 18/10/2011.- La Xarxa Vives d’Universitats i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València organitzen en el marc del Fòrum Vives, la XI Trobada de voluntariat lingüístic universitari, que tindrà lloc de l’11 al 13 de novembre a l’alberg Camí de Sirga (Mequinensa). Enguany, la trobada pren com a títol «L’Aragó que parla la nostra llengua» (vegeu programaprocediment d’inscripció) .

En aquesta edició, la trobada té com objectius dinamitzar els contactes entre el voluntariat lingüístic de totes les universitats de la Xarxa Vives, conèixer una de les comarques de l’Aragó on es parla la nostra llengua i debatre sobre la construcció de l’espai comunicatiu en català. Per assolir aquests objectius, la trobada compta amb les ponències «El català a l’Aragó: història, situació social i legal, perspectives» a càrrec de Ramon Sistac, de la Universitat de Lleida i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, i «L’espai comunicatiu en llengua catalana» a càrrec de Josep Gifreu, de la Universitat Pompeu Fabra i Rafael Xambó, de la Universitat de València. A més de les ponències es realitzaran els tallers:  «Sociologia de la llengua a la Franja» a càrrec de Natxo Sorolla, sociòleg;  «La producció cultural a la Franja» a càrrec de Màrio Sasot, músic i escriptor;  «L’espai lingüístic personal» a càrrec de Quim Gibert, psicòleg, i «La literatura en català a l’Aragó: Jesús Moncada» a càrrec d’Hèctor Moret, escriptor. A fi de promoure la llengua des d’un vessant lúdic, s’han previst altres activitats com ara «Presentacions amb la llengua» a càrrec de Forquilla Teatre, excursions, música i balls tradicionals amb el grup Rascanya i visita als museus de la Mina, d’Història, de Prehistòria i al Parc de la Memòria Jesús Moncada.

Des de la posada en marxa del programa de Voluntariat Lingüístic de la Universitat de València (UV), el curs 1996-1997, s’han organitzat deu trobades de voluntaris. Les set primeres van ser exclusives de la UV, les dues següents es van obrir als voluntariats de la Xarxa Vives i la darrera la va organitzar a la Universitat de les Illes Balears. Aquestes trobades han recorregut bona part dels territoris de llengua catalana, de l’Alguer a Morella, de Poblet a Banyeres de Mariola, d’Ador a Cabrera de Mar, d’Alcúdia a Vilafranca. Enguany visitem l’Aragó que parla la nostra llengua.