Les dones alacantines, protagonistes de la història al Diccionari Biogràfic de Dones


Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.-16.12.2011.-
El Diccionari Biogràfic de Dones (DBD) ens presenta avui un recull d’històries de dones vinculades a Alacant com Pilar Brabo Castells, Manolita Luque Albalá i Rosa Sensat, que han sigut referents al llarg de la història per la seua trajectòria en diversos àmbits socials. A més d’aquest exemple, el DBD recull fins a 25 dones vinculades a Alacant, amb unes biografies intenses, que han esdevingut fites de la memòria col·lectiva.

Un bon exemple de les biografies que aplega el DBD és Pilar Brabo Castells (1943-1993), qui va ser escollida diputada a Corts per Alacant, càrrec que va revalidar en les eleccions generals de 1979 i des del qual va desenvolupar una bona tasca parlamentària i va intervenir amb freqüència en la vida del partit en l’àmbit provincial i del País Valencià. Va defensar al PCE la necessitat d’una política de renovació i d’aprofundiment en la línia eurocomunista, fet que l’enfrontà al secretari general del partit, Santiago Carrillo, i a finals de 1981 fou expulsada del Comitè Central. Aleshores va abandonar el PCE i va passar al Grup Mixte del Congrés dels Diputats (1982). Fou també diputada a les Corts Valencianes en l’etapa preautonòmica, en el Grup Mixte. Va treballar en temes de sociologia electoral i aviat va començar a col·laborar amb el PSOE, on va assessorar el ministre d’Educació Maravall en la reforma universitària. Va ingressar al PSOE el 1986 i fou nomenada el 1987 governadora civil de Castelló de la Plana.

Al seu torn, el DBD també inclou la biografia de Manolita Luque Albalá, qui va ser presidenta a Alacant de la Unió Republicana Femenina, fundada per Clara Campoamor. Escrivia als periòdics republicans alacantins en els anys trenta i va defensar el sufragi femení. Al maig de 1934 va participar en els actes polítics que protagonitza Victoria Kent. Com a presidenta de Pro-Infancia Obrera d’Alacant, creada a l’abril de 1935, va participar de manera protagonista en l’acollida de xiquets asturians per famílies alacantines després de la revolució d’octubre de 1934.

Rosa Sensat  (1873 – 1961) als quinze anys ja era mestra al Masnou. Més tard va ser parvulista a Girona i a Madrid, on va entrar en contacte amb la Institució Lliure d’Ensenyament. També hi aconseguí el títol de mestra normal, el qual li permeté guanyar per oposició la plaça de labors de l’Escola Normal d’Alacant. Va ser una gran divulgadora. Va participar en congressos i va impartir cursos i conferències on explicava els principis de l’Escola Nova i els plantejaments del moviment internacional a favor d’un ensenyament domèstic de caire científic a fi de fer palesa la necessitat de renovar la didàctica de les ciències per fer-les més vitals i més atraients i  la necessitat de bastir uns arguments inqüestionables que permetessin la incorporació de sòlids coneixements científics en els programes de les escoles femenines.

Aquesta és només una mostra de la riquesa històrica que el Diccionari Biogràfic de Dones posa a disposició de tothom que n’estiga interessat, de les més de 600 vides, moltes d’elles inèdites, de grans dones dels territoris de parla catalana.

El DBD va ser impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consell de Mallorca amb l’objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones han fet en la història dels territoris de parla catalana des de diferents camps de coneixement i àmbits d’actuació. En la seua elaboració, a càrrec de la Xarxa Vives, han treballat investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i de gènere.