Les universitats de la Xarxa Vives reforcen la seua aliança


El Fòrum Vives va tenir lloc al Rectorat de la Universitat Jaume I (imatge: Damián Llorens-UJI)

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 28/02/2012.- Rectors de les 21 universitats de la regió Vives han participat al Fòrum Vives «Les universitats de l’arc mediterrani. El temps de les aliances», que ha tingut lloc aquest matí a la Universitat Jaume I. Durant la jornada, que ha comptat amb la participació de representants del món acadèmic, polític, social i empresarial, s’ha reforçat l’aliança interuniversitària de la Xarxa Vives. Organitzat per la Xarxa amb el suport de l’UJI -a través de la Càtedra Increa– i de la Càtedra Unesco de Gestió i Política Universitària de la Universitat Politècnica de Madrid, el fòrum ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa (IIVEI). El fòrum s’ha pogut seguir en directe al portal de l’UJI i ha permès l’aportació per part dels internautes a Twitter, a través de l’etiqueta #fòrumvives. La sessió completa ha quedat enregistrada en dos parts (1 i 2).

El president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, ha obert la jornada amb una reflexió sobre la importància del corredor mediterrani del coneixement, «encara més important» que el corredor de mercaderies. Al seu torn, el rector honorari de l’UJI i director de la Càtedra Unesco de Gestió i Política Universitària, Francesc Michavila, ha destacat que la Xarxa Vives ha d’impulsar noves aliances «per ser molt més forts i créixer» i s’ha preguntat si és un bon moment per a consolidar i reforçar les aliances preexistents en el si de la Xarxa Vives. Michavila ha conclòs que les universitats «tenen voluntat, capacitat i mitjans per a fer-ho».

Jaume Pagès, conseller delegat d’Universia, ha reflexionat sobre el panorama acadèmic mundial i ha analitzat què representa l’educació en el PIB a nivell mundial, amb dades sobre el nou centre del món que és Àsia. «Les universitats necessitem acostar-nos a aquest nou centre», ha dit. D’altra banda, Pau Caparrós, director d’Estudis i Projectes de l’Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa, ha exposat la visió econòmica de l’arc mediterrani i ha aportat diferents exemples de bones pràctiques i de les aliances de tot tipus en el context euromediterrani.

A la taula rodona posterior, Francisco Pérez, director d’Investigació de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i catedràtic d’Anàlisi Econòmica a la Universitat de València, ha fet una reflexió sobre l’estat de la recerca i el desenvolupament a la Xarxa. «És necessari –ha dit- reforçar la sinergia entre el teixit social i econòmic i l’activitat universitària de l’arc mediterrani». Pérez s’ha preguntat quantes universitats tenen definida una estratègia per a optimitzar els seus recursos de recerca. «Cal concentrar-se en les línies que es fan millor, fer aliances i cooperar», ha finalitzat.

Al seu torn, Martí March, catedràtic de Sociologia de l’Educació i Pedagogia Social de la Universitat de les Illes Balears, ha analitzat els programes de mobilitat des d’una perspectiva dinàmica i s’ha preguntat quin és l’impacte real dels programes actuals: «Cal fer una avaluació real dels temes de mobilitat, per a construir una visió pràctica i estratègica». Finalment, Roland Morancho, delegat de la Recerca i de la Tecnologia de Migdia-Pirineus, ha analitzat el tipus d’aliances possibles, partint de la base que aquestes aliances «són el termòmetre de la salut de les universitats».

Abans del debat, el Consell General s’ha reunit a l’UJI en sessió ordinària i ha aprovat el pla d’actuació anual de la Xarxa i ha elegit el rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, com a nou president de la Xarxa, en finalitzar el període de presidència del rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent. El Consell General és l’òrgan suprem de govern de la Xarxa Vives, l’associació de les universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i Sardenya i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.

La sessió es presenta com una oportunitat de crear sinergies entre les universitats de la regió perquè siguen protagonistes actives en les grans estratègies de desenvolupament socioeconòmic per a l’arc mediterrani. La jornada aposta per explorar noves vies de col·laboració i aliances entre les institucions d’educació superior, perquè potencien les seues fortaleses i les posen al servei de la societat.  A través de l’establiment de nous ponts de col·laboració entre les universitats i la societat en un espai idoni com la Xarxa Vives, es tracta de fer del corredor mediterrani una ruta per la qual, a més de mercaderies, circulen també les persones, les idees i el coneixement.