Impuls al català a la Xina

La rectora de la UAB, Ana Ripoll, durant la seua visita a la BFSU, el mes de setembre de 2011. Imatge: UAB

Barcelona, Castelló de la Plana, Palma.- 22/03/2012.- El català ha fet un important pas a la Xina. La Universitat d’Estudis Estrangers de Pequín (Beijing Foreign Studies  University, BFSU) impartirà estudis de llengua i cultura catalanes a partir de l’any 2013, gràcies a un acord amb la Universitat Autònoma de Barcelona. Serà la primera experiència d’aquest tipus en una universitat xinesa. La llengua catalana serà un itinerari d’estudis obligatori de la titulació de quatre anys d’Estudis Hispànics. La BFSU, que gaudeix d’un gran prestigi, ofereix docència de 28 idiomes estrangers a les
seves titulacions de grau i màster.

Aquesta iniciativa va sorgir de la trobada que van mantenir a Pequín la rectora de la UAB, Ana Ripoll, i el rector de la BFSU, Chen Yulu, el setembre del 2011 amb motiu de la celebració del 70è aniversari de la BFSU, a la qual la rectora
va ser convidada. El projecte ha estat possible gràcies a la forta aposta per les relacions amb la Xina de la UAB, que ha contribuït a la creació de l’Institut Confuci de Barcelona i ha obert una oficina pròpia a Xangai. Ha estat també fonamental la implicació de Minkang Zhou, professor de llengua xinesa a la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB (principal referent en estudis d’Àsia oriental arreu de l’Estat espanyol).

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha manifestat a la rectora «tot el suport» del seu Govern a aquesta iniciativa. La Generalitat col·laborarà en el projecte a través de l’Institut Ramon Llull, institució que promou el finançament de l’ensenyament i la difusió de la cultura catalana arreu del món, i que aportarà un professor lector per
impartir les classes de català a la BFSU. Aquesta iniciativa vol contribuir a donar a conèixer la cultura i la llengua catalanes dins de l’objectiu global d’enfortir les relacions amb la Xina. El teixit econòmic català té un vincle cada cop més significatiu amb la Xina, país amb el que existeix un dinàmic comerç d’importacions i on moltes empreses catalanes tenen seus. A més, la comunitat xinesa és una de les més importants als territoris de parla catalana. Les universitats juguen un paper cabdal en la tasca d’apropament entre ambdues cultures.

La UAB, pionera en les relacions amb la Xina
Amb diversos acords signats amb 37 universitats i institucions del màxim nivell, la UAB encapçala les relacions  universitàries amb la Xina, un país estratègic dins del projecte d’internacionalització de la Universitat. La UAB imparteix estudis de llengua xinesa des de 1988, el mateix any que es va crear el Centre d’Estudis Xinesos. Va ser també la primera universitat en implantar els Estudis d’Àsia Oriental. Concretament, la UAB manté una estreta col·laboració amb la BFSU des de 1989. Ambdues universitats han signat diversos acords d’intercanvi i la BFSU és, a més, la institució xinesa vinculada a l’Institut Confuci de Barcelona, creat per la UAB, la Universitat de Barcelona i Casa Àsia.

D’altra banda, el present curs 2011-2012, estudien a la UAB 39 alumnes xinesos de grau, 45 de doctorat, 49 de màster oficial i 55 de formació continuada, alhora que 26 estudiants xinesos realitzen estades a la UAB a través del programa d’intercanvi de la Universitat. Els xinesos són també un dels col·lectius que més participen al programa Study Abroad, una iniciativa que permet realitzar estades a la UAB a estudiants estrangers per ampliar la seua formació en estudis oficials, al marge dels programes de mobilitat i convenis internacionals. El curs 2011-2012 són 47 els universitaris
xinesos que estan realitzant estades a la UAB. En total, doncs, són 261 els alumnes xinesos que estudien a la UAB aquest curs.

Per tal d’enfortir les relacions amb la Xina, la UAB va ser la primera universitat espanyola que va obrir una oficina pròpia a la ciutat de Xangai, l’any 2008. A través d’aquesta oficina, s’ha donat difusió als programes de màster i doctorat i al programa Study Abroad entre els universitaris del país. La UAB, a més, va crear l’Institut Confuci de Barcelona conjuntament amb Casa Àsia, la UB i l’Oficina Nacional d’Ensenyament del Xinès com a Llengua Estrangera. L’Institut Confuci promou el coneixement del mandarí i de la cultura xinesa en general d’una manera similar a com actuen  l’Institut Cervantes o l’Institut Ramon Llull. Més recentment, la UAB ha estat la impulsora del programa Ortelius, un nou espai de reconeixement acadèmic on la Universitat Autònoma farà de pont entre universitats d’Àsia oriental i d’Amèrica Llatina per establir una plataforma comuna per compartir i dissenyar programes conjunts, tant d’estudis de grau com de màster. L’objectiu és fomentar la mobilitat d’estudiants, professors i investigadors entre les universitats implicades.