La Universitat d’Alacant acull la I Trobada Hispano-Algeriana d’Universitats

Alacant, Barcelona, Palma.- 23/04/2012.- La Universitat d’Alacant acull avui dilluns 23 i demà dimarts, 24 d’abril, la I Trobada Hispano-Algeriana d’Universitats, que reuneix 80 persones, amb la participació de rectors, vicerectors i altres representants d’universitats espanyoles i algerianes, així com empresaris d’ambdós estats.

El rector de la UA, Ignacio Jiménez, ha presidit l’acte inaugural i ha destacat la necessitat d’engegar noves relacions entre les universitats d’ambdues ribes de la Mediterrània per aprofundir en els seus vincles, i ha reivindicat la importància de la internacionalització de les universitats. En aquest sentit, Jiménez ha posat l’exemple del «el treball intens» desenvolupat durant els darrers anys amb el Programa Algèria Universitats (PAU), com a origen d’aquesta primera Trobada. A més, el rector de la UA ha destacat l’important treball realitzat a través dels Programes de Cooperació Interuniversitària (PCI) que en els darrers anys han comptat amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

Al seu torn, la vicepresidenta de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) i rectora de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Casas, ha posat l’accent en les possibilitats de col·laboració entre les institucions d’educació superior en l’àmbit internacional.

El vicepresident I de la Xarxa Vives, Joan Viñas, ha repassat el treball desenvolupat des de 2007 de manera conjunta entre la Xarxa i les universitats de la Conferència Regional d’Universitats de l’Oest (CRUO) d’Algèria, en el marc del PAU. En aquest punt, Viñas ha recordat que s’han dut a terme 25 projectes de docència, recerca i transferència del coneixement, amb la participació de 37 universitats i amb la implicació de desenes de professors, personal d’administració i serveis i estudiants.

D’altra banda, la directora general de Casa Mediterráneo, Almudena Muñoz, en la seua primera intervenció pública com a directora de la institució, ha oferit a totes les universitats de la conca mediterrània la col·laboració de Casa Mediterráneo per a fomentar les relacions econòmiques, professionals, etc. En aquest sentit, la nova estrategia de la institució és posar la institució al servei de la marca Espanya i exportar les seues activitats fora de l’Estat.

Per la part algeriana, l’agregada diplomàtica encarregada dels Assumptes Culturals i de la Cooperació de l’Ambaixada d’Algèria a Espanya, Amel Djellab ha mostrat el desig que la Trobada done fruits i es puguen concretar les possibilitats de cooperació entre les institucions, entitats i empreses participants. Finalment, Ouiza Cherifi, presidenta de la Conferència Nacional d’Universitats d’Algèria i rectora de la Universitat de Boumerdès, ha indicat que les jornades són una bona oportunitat per a examinar experiències d’èxit en l’àmbit de la cooperació interuniversitària i ha mostrat la seua satisfacció per les possibilitats d’establir noves aliances que reforcen els actuals vincles entre les universitats algerianes i espanyoles.

La I Trobada Hispano-Algeriana d’Universitats està organitzada per la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), el Ministeri d’Educació Superior i Recerca Científica d’Algèria, la Xarxa Vives d’Universitats i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, amb la col·laboració de Casa Mediterráneo i de la Universitat d’Alacant.