El PRAEC potenciarà la divulgació de la història de les arts escèniques catalanes

L’acte de presentació del PRAEC va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (Fotos: Institut del Teatre).

Barcelona, Castelló de la Plana, Palma.- 16/04/2013.- La Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir ahir la presentació del Projecte de Recerca de les Arts Escèniques Catalanes (PRAEC) (vegeu un dossier informatiu i més imatges de l’acte). L’objectiu del projecte és realitzar una història de les arts de l’espectacle de l’àmbit català i posar a disposició del públic una enciclopèdia en xarxa de les arts de l’espectacle, que s’obrirà amb un primer nucli de 1500 entrades.

A la presentació van participar Jordi Font, director de l’Institut del Teatre; Salvador Giner, president de l’IEC; Guillem-Jordi Graells, coordinador del projecte i el vicepresident I de la Xarxa Vives, Joan Viñas, qui va destacar la il·lusió de les universitats pel PRAEC, «perquè aposta per posar en valor el coneixement científic en torn a una part de la nostra història recent». Es tracta d’un instrument, va afegir Viñas,  «per apropar el públic un poc més al què hi ha darrere dels escenaris, a la feina de moltes persones que –des de la celebritat o des de l’anonimat– han contribuït a engrandir l’imaginari col·lectiu a través de la producció cultural del país».

El PRAEC va encetar el seu camí al mes de juliol de 2012, amb la signatura d’un conveni de col·laboració entre  l’Institut del Teatre i la Xarxa Vives d’Universitats. Aquest conveni ha permès formalitzar la implicació de les següents universitats: Barcelona, Autònoma de Barcelona, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, Oberta de Catalunya, Rovira i Virgili, LleidaGirona, València, Alacant, Jaume I, Illes Balears i Perpinyà Via Domitia.

En el seu conjunt, el projecte tracta tant de rellegir el patrimoni dramatúrgic, amb especial èmfasi en la seua validesa o capacitat  de recuperació, com també d’estudiar la pràctica escènica en el sentit més ampli i en tots els seus gèneres i manifestacions. Actualment el PRAEC ha constituit dues comissions de treball: d’una banda la Comissió Científica, i d’altra banda la Comissió Executiva, que actualment treballen en l’obertura de la primera fase de l’Enciclopèdia que començarà el proper mes de març.