II Simposi sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a la secundària i a la universitat

Barcelona, Castelló de la Plana, Palma; 07.10.2013.- La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans organitza el II Simposi sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes a la secundària i a la universitat. Aquesta edició, que porta el lema Quin futur volem? Perspectives i propostes, tindrà lloc el proper dia 11 d’octubre a la seu de l’IEC i està oberta a professors, estudiants i persones interessades en el tema.

El simposi comptarà, en la sessió del matí, amb les intervencions de Narcís Comadira, amb la ponència Que escampi el seu perfum! La llengua com a jardí de delícies; Eva Pons (UB), amb la ponència Aspectes jurídics de l’ordenació curricular de la llengua i la literatura; Jaume Aulet (UAB) i Pere Martí (IES Eugeni d’Ors), que analitzaran conjuntamet El currículum de literatura. Del batxillerat a la universitat. 

La sessió del matí finalitzarà amb la presentació de la Coordinadora d’Estudis Universitaris de Filologia Catalana, a càrrec d’Albert Soler.

D’altra banda, en la sessió de vesprada tindran lloc les intervencions de Gràcia Jiménez (Escola Valenciana, IES Sant Vicent de Sant Vicent del Raspeig) amb la ponència La situació del català a l’ensenyament secundari al País Valencià. Balanç i prospectiva; a continuació, Montserrat Vilà (UAB) i Xavier Fontich (Scaladei, UAB), parlaran sobre La llengua a l’Educació Secundària: reflexions i propostes, i Margalida Pons (UB), exposara la seua ponència De l’habilitat lectora a la cultura lletrada: reflexions sobre l’aplicabilitat d’un mdel competencial progressiu als estudis literaris.

A més, el simposi comptarà amb una taula rodona on es debatrà sobre el futur que tenim a Europa. L’acte conclourà amb una conferència final a càrrec de Josep Maria Terricabras (UdG, IEC) que portarà per títol Diguem el nom sense cap por.

L’objectiu de la jornada, que forma part de la commemoració del centenari de les Normes ortogràfiques, és reflexionar i debatre, d’acord amb uns paràmetres d’estat, sobre les perspectives de futur de l’ensenyament de la llengua i literatura catalanes. Els tres grans eixos de presentació i debat seran : 1) la comparació de legislacions estatals sobre l’ensenyament de la llengua i la literatura; 2) la proposta de currículums educatius de països propers que puguen servir de referència, i 3) el suggeriment de paradigmes metodològics docents, tant en llengua com en literatura.