14 universitats competiran a la X Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives

Girona, Castelló de la Plana, Palma.-14/03/2014.- La X edició de la Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives tindrà lloc del 31 de març al 4 d’abril a la Universitat de Girona i girarà en torn a la pregunta «Les condicions de treball s’han d’adaptar a la situació del mercat?», amb el suport de la Fundació Banc Sabadell i la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.

La Xarxa Vives d’Universitats organitza des de l’any 2005 aquesta competició, en la qual durant una setmana diferents equips d’estudiants universitaris debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. Els equips representen la seua universitat i han d’estar formats per un màxim de 5 persones –dos oradors, dos documentalistes, i un reserva– a més d’un capità.

Enguany la Lliga comptarà amb la participació d’equips de 14 universitats: Universitat d’Alacant, Autònoma de Barcelona, Barcelona, Girona, Illes Balears, Internacional de Catalunya, Jaume I, Miguel Hernández d’Elx, Oberta de Catalunya, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili, València i Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

La competició començarà dilluns 31 de març a les 16.30 h amb la inauguració i el sorteig d’emparellaments. Els debats seran valorats per un equip de 8 jutges i estaran coordinats per 2 caps de jutges, que vetllaran per la unitat de criteris. El debat de la final serà valorat per un jurat d’honor que no haurà presenciat els debats anteriors.

Els membres del jurat de la final seran: Fabrice Lorente, president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat de Perpinyà Via Domitia; Sergi Bonet, vicepresident III de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat de Girona; Claudi Alsina, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya; Sonia Mulero, directora adjunta de la Fundació del Banc Sabadell; Isabel Muradàs, 4a tinenta d’alcalde i regidora d’Educació i Esports; Rafael Nadal, periodista i escriptor.

D’altra banda, els membres del jurat de les eliminatòries seran: Lluís Gil, coordinador del Punt de lectura Sant Narcís (Girona) i organitzador d’activitats culturals-literàries; Glòria Gómez, professora de llengua i literatura catalanes a l’IES Fco. Figueras Pacheco d’Alacant; Xavier Martí, periodista i historiador; Francesc Xavier Plana, advocat; Martí Peraferrer, actor i director de teatre; Pere Rostoll, cap de la secció d’Economia i Política del diari Información d’Alacant; Anna Salmó, llicenciada i doctora en Psicologia; Enric Sucarrats, director de la Fundació Jaume Casademont.

Els jurats comptaran amb la coordinació de dos caps de jutges, Anna Albó, metgessa i Pere Miquel Campos, periodista.

La Lliga de Debat Universitari té com a objectiu fomentar l’ús de la paraula entre l’estudiantat sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en els quals s’ha de defensar una posició a favor o en contra sobre un tema d’actualitat. El jurat valora capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa en la intervenció i la correcció tant semàntica com formal.

La jornada final de la competició acollirà també amb la final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, que enguany es desenvolupa amb fases locals a Castelló i Alacant amb l’organització d’Escola Valenciana i amb el suport de la Xarxa Vives.

Enguany, la competició forma part del programa d’activitats del XX aniversari de la Xarxa Vives.