Vic tanca amb éxit el cicle de conferències «Entre Espanya i Europa: Catalunya 1714»

Vic, Castelló de la Plana, Palma.-18/03/2014.- La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, el Patronat d’Estudis Osonencs, l’Ajuntament de Vic i Òmnium Osona han ofert, en el marc de la comissió 2014 d’Osona, el cicle de conferències Entre Espanya i Europa: Catalunya 1714. El cicle va començar el novembre de 2013 i va finalizar el darrer mes de febrer. La iniciativa forma part del programa commemoratiu del XX aniversari de la Xarxa Vives.

La guerra de Successió i el desenllaç de 1714 constitueixen una fita històrica. En aquest sentit, el cicle de conferències ha permès commemorar els 300 anys dels fets de 1714. Les conferències han comptat amb la participació d’especialistes d’universitats catalanes com Joaquim Albareda, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), qui va parlar sobre «l’aposta catalana a la guerra de successió»; Xavier Gil, de la Universitat de Barcelona (UB) qui va pronunciar la conferència «Constitucionalisme vs absolutisme?»; F. Xavier Hernàndez Cardona, de la UB, va pronunciar la conferència «Així fou la guerra» i per concloure, Antoni Simon va tractar «La guerra de Successió i el procés de construcció de l’estat modern espanyol. Lectures historiogràfiques».

La darrera conferència que havia de pronunciar Antoni Pladevall (Institut d’Estudis Catalans) es va haver d’ajornar i resta pendent realitzar-la properament. Així mateix, el 22 de febrer una cinquantena d’assistents a les conferències van participar de la visita guiada al Born-CC coincidint amb el dia d’Osona al Born on la comissió Osona 2014 va presentar més de 60 activitats programades al llarg de 2014.