Els representants de l’estudiantat de la regió Vives comparteixen bones pràctiques

Programa en PDF
Ponències
Fotografies

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 17/11/2014.- Els representants dels Consells d’Estudiants de les universitats de la Xarxa Vives s’han reunit a Morella del 14 al 16 de novembre, en la V Trobada de representants dels estudiants i les estudiantes de la Xarxa Vives d’Universitats, realitzada en el marc de les activitats Fòrum Vives.

Durant la Trobada s’han analitzat els models de representació i participació estudiantil. Pau Caparròs, representant de la Universitat de València, va explicar que actualment es troben models «sindicals» i «institucionals», i en la majoria dels casos coexisteixen dins la mateixa universitat. Durant la Trobada, els participants han compartit les expèriencies pròpies amb l’objectiu que esdevinguen models adaptables en altres universitats.

Alfons Esteve, cap del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València va ser l’encarregat de realitzar la «Xerrada sobre drets lingüístics» on va fer un repàs sobre la normativa que s’aplica actualment, així com els drets dels catalanoparlants. Així mateix, Esteve va posar de manifest la importància de la implicació dels estudiants en els òrgans de govern i amb l’aprovació dels Plans d’increment de Docència.

Durant el taller «La comunicació i la formació dels representants», el representant dels estudiants a la Universitat Politècnica de València, Pau Espinosa, va expresar que «és prioritari estructurar el funcionament de la Comunicació». En paraules d’Espinosa, «formar i iteractuar amb els responsables de cada centre és la clau de l’éxit». Al seu torn, Albert Gili, representant de la UB va posar de relleu la necessitat de compartir i publicar els materials i guies que es fan per a evitar duplicar feina.

D’altra banda, es va portar a debat la qüestió de com afrontar unes eleccions estudiantils. Gemma Espigares, presidenta del Consell d’Estudiants de les Universitats Catalanes (CEUCAT) va presentar l’estudi de participació del CEUCAT, on es mostra la situació actual de la participació estudiantil, i analitza bibliografia, estatuts, mesures i noves propostes sobre aquesta qüestió. Ignasi Gasset, representant dels estudiants a la Universitat de Lleida va explicar la metodologia utilitzada a la seua Universitat.

Finalment, Jordi Codony, representant de la Universitat Politècnica de Catalunya, va posar en valor les relacions personals i la formació transversal i va recomanar fer un exercici d’anticipació als representants.