La igualtat de gènere a la Universitat, protagonista del Fòrum Vives a Morella

Morella, Barcelona, Palma.- 04/12/2014.- L’Ajuntament de Morella acull avui dijous 4 i demà divendres 5 de desembre una Trobada del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives (vegeu el programa), en el marc del Fòrum Vives. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha inaugurat les jornades juntament amb Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives, i la vicerectora de Planificació Estratègica, Qualitat i Igualtat de la Universitat Jaume I (UJI), Maria José Oltra. A la trobada participen representants d’universitats dels diferents territoris de parla catalana.

En la seua intervenció, Ripollés ha destacat que la igualtat ha de ser una prioritat per a totes les administracions i institucions. L’ajuntament de la capital dels Ports, ha dit, treballa actualment en la creació d’un Pla Municipal d’Igualtat coordinat per la Fundació Isonomia de l’UJI. Al seu torn, Casadesús ha destacat el progrés dels treballs del grup de treball des de la seua constitució i ha explicat que el grup s’ha incorporat al pla d’actuació anual de la Xarxa Vives. Finalment, Maria José Oltra ha posat l’accent en el fet que la robada permet compartir experiències entre universitats i obrir noves vies de treball en comú.

El tema de la trobada són els protocols d’actuació per la prevenció i intervenció davant situacions d’assetjament sexual i per raons de sexe a la Universitat. En la conferència inaugural, la professora Maria Concepción Torres, de la Universitat d’Alacant, ha fet avui una anàlisi crítica dels protocols i ha parlat dels procediments a seguir davant situacions d’assetjament sexual, assetjament per raó de sexe i assetjament per orientació sexual (o identitat de gènere) quan no es compte amb el corresponent protocol. Posteriorment, diverses taules rodones tractaran les experiències en aquest àmbit a les universitats de la regió Vives, i finalment es tractarà de consensuar els continguts d’una guia per a la prevenció i la intervenció davant l’assetjament a les universitats.

El passat 2 de desembre de 2013, la seu de la Universitat d’Alacant a La Nucía va acollir la sessió de constitució del grup (vegeu imatges de dalt), que va servir per a definir les línies estratègiques del grup i traçar el pla de treball per als propers anys.