El periodisme de proximitat, una aposta amb accent català

Barcelona, Castelló de la Plana, Palma.- 16/04/2015.- La Conferència Interuniversitària sobre premsa de proximitat, emmarcada dins de les conferències de futurs periodistes i periodisme de proximitat, va destacar el passat dimarts 14 el paper de la xarxa com a potenciadora dels petits mitjans.

Organitzada per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) amb la col·laboració de la Xarxa Vives d’Universitats, aquestes conferències tenen com a objectiu potenciar la praxi periodística en llengua catalana, alhora que ofereixen una oportunitat de formació als futurs periodistes que actualment es formen a diferents universitats de la Xarxa Vives.

Aquesta primera conferència va ser impartida pel doctor Miquel de Moragas, director de l’Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i un dels pares de l’actual conceptualització de l’ecosistema mediàtic, i va comptar amb la presència de Marçal Sintes, director del grau de periodisme de la Universitat Ramon Llull, Alfons Udina, president de l’AMIC i Joan Vinyas, vicepresident primer de la Xarxa Vives d’Universitats.

Moragas va destacar el paper de les noves tecnologíes, en especial la xarxa, en la nova situació de renaixement que viuen els petits mitjans d’ambit local o comarcal i en el paper vertebrador que aquestos tenen als nuclis urbans on són presents. Així mateix, va posar l’accent a ressaltar com el periodisme de proximitat representa una nova eina per a potenciar l’ús de la llengua catalana en la tasca periodística a tots els nivells professionals.

L’acte va continuar amb intervencions dels doctors Antón Ma Piqué, Marçal Sintes i Francesc Fondevila, els professors Carmina Crusafont i Sergi Solà, Alfons Udina, president de d’AMIC i Estanis Alcover, coordinador d’AMIC.

Les diferents xerrades tractaren temes d’actual importància per al periodisme, com la creixent importància dels marcs digitals en l’exercici de la professió. Els escenaris de futur van ser un eix vertebrador entre les ponències, presentant models que tracten d’adaptar el periodisme als nous corrents tecnològics, socials i empresarials.

Tancant la jornada, van tenir lloc dos tallers, precedits, al seu temps, per dues ponències conduïdes per Mateu Ros, director de Capgròs Comunicació i Josep Anton Pérez, gerent de Pandora Continguts. Tots dos amb un fil conductor consistent en la necessitat actual de dominar totes les estratègies del màrqueting per a crear una dualitat periodista-empresari que permeta exercir la professió avui en dia amb orgull i passió.

La Xarxa Vives i l’AMIC han volgut potenciar les relacions entre les institucions universitàries dels territoris de parla catalana per tal de crear un espai de treball que permeta coordinar la docència, la recerca i altres temes relacionats amb el periodime de proximitat en qualsevol dels seus vessants de difusió.