Què pot fer l’educació superior per assolir una educació de qualitat per a tothom?

Què pot fer l’educació superior per assolir una educació de qualitat per a tothom?

El 2015 ha estat un any per repensar l’Educació en clau global. Les Nacions Unides, han rendit comptes de la seva anterior estratègia (2000-2015) “Education for All” i han treballat intensament per definir els objectius de la nova agenda (2015-2030). Destaca el fet que, per primera vegada, s’hagi fet referència a l’important rol que haurà de jugar l’educació superior en la consecució dels objectius 2030, integrant-la en la nova estratègia com una de les baules indestriables del sistema educatiu i destacant-ne el gran potencial transformador.

En aquest nou context algunes preguntes s’imposen: Quin ha de ser aquest rol de l’educació superior? Què pot aportar a l’objectiu global d’una educació de qualitat per a tothom? Quines són les fortaleses del sistema d’educació superior? Quines les debilitats? com ho fem perquè les institucions del segment d’educació superior s’impliquin en la consecució dels 17 nous objectius globals de l’agenda de les Nacions Unides?

Per a respondre aquestes preguntes la International Association of Universities i la Fundació Jaume Bofill varen coorganitzar la conferència internacional dels passat 8 i 9 d’octubre a Barcelona, amb més de 29 països representats i un treball minuciós sobre el document base a on es reconeix el potencial de l’educació superior i els compromisos a emprendre en relació a la nova agenda.

Àngels Alegre, Antonio Ariño i Miquel Martínez, en representació del #ViaUniversitària, van animar la taula rodona de la tarda, juntament amb Helena Vicente i Josep M.Vilalta, des de la qual es van discutir els reptes que haurà d’afrontar la universitat si és que es vol investir en un actor rellevant de l’estratègia mundial per a una educació per tothom i de qualitat, tal i com li reclamen les Nacions Unides.

Les moltes idees que es van llençar des de la taula i debatre amb el públic assistent, es poden sintetitzar en 5 grans reptes que la universitat haurà d’afrontar, com a condició necessària per desplegar el seu potencial i contribuir a l’objectiu global d’una educació de qualitat per a tothom (SDG4):

  1. Promoure polítiques d’igualtat, millor accés i permanència a l’educació superior,
  2. Impulsar el compromís social dels universitaris (compromís individual), des del compromís social de les universitats (compromís institucional),
  3. Afavorir la recerca amb finalitats socials, i una transferència del coneixement generat per a una societat millor,
  4. Treballar en aliança, afavorint les xarxes i el treball vinculat amb la comunitat,
  5. Millorar la formació del professorat, com una de les claus de l’educació de qualitat.

No varen faltar alguns tocs d’alerta al perill que tot quedi en bones paraules, i es va exigir més coherència entre els discursos que abanderem i la pràctica que exercitem…

La conferència ha posat molts reptes sobre la taula. Tal vegada un dels més importants sigui que l’educació superior no pot avançar al marge del sistema educatiu perquè n’és una baula més. I no només perquè forma part indestriable del sistema, sinó sobretot perquè té una gran poder de transformació i molt a aportar en l’objectiu comú que ens hem marcat: una educació per tothom i de qualitat.

Per als que no hi vau poder ser, hem elaborat un Storify amb les principals aportacions de la conferència que es van recollir via twitter, amb el seguiment del hashtag #SDG4Bcn. Esperem que sigui del vostre interès!

GGPoster-4QualityEducation