Les oficines de cooperació universitàries estudien línies d’actuació conjunta en la crisi dels refugiats

620

Barcelona, València, Palma-.20/10/2016-. El Grup de Treball de Cooperació al Desenvolupament de la Xarxa Vives s’ha reunit dimecres 19 d’octubre a la Universitat Pompeu Fabra per valorar, entre altres qüestions, quines actuacions s’han previst i s’estan desenvolupant des de les universitats per atendre les necessitats acadèmiques d’estudiants i professorat refugiat, i de quina manera es pot donar suport a aquests col·lectius de manera conjunta com a agrupació d’institucions acadèmiques. Durant els propers mesos està previst dissenyar un pla d’actuació que incloga accions de sensibilització, de formació lingüística i de facilitació dels tràmits per la incorporació dels refugiats al sistema acadèmic Vives.

Així mateix, la sessió s’ha dedicat a analitzar l’estat de desenvolupament del programa FISIÀFRICA i a plantejar propostes d’actuació de futur que donen continuïtat a les línies encetades als diversos països en què funciona el programa. FISIÀFRICA té com a objectiu l’enfortiment dels sistemes de salut de Moçambic, Gàmbia i Ghana a través de la capacitació en fisioteràpia tant de futurs professionals com de personal ja en actiu, i està previst que un futur puga ser ampliable a altres països com ara Mali. Compta amb la col·laboració del Ministeri de Salut i l’Institut de Ciències de la Salut de Moçambic, de la Universitat de Gàmbia i de la Universitat de Legon (a Ghana). Així mateix, el projecte a Moçambic es desenvolupa amb la col·laboració de l’Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament (AECID).

Les universitats de la Xarxa Vives es coordinen en matèria de cooperació al desenvolupament des de l’any 1999. Al 2000 van encetar la seua col·laboració amb un projecte de rehabilitació del sistema universitari de Kosovo després del conflicte dels Balcans, i entre 2007 i 2012 van desenvolupar el Programa Algèria Universitats amb la Confrència Regional d’Universitats de l’Oest d’Algèria.