James Costa, guanyador de la V edició del Concurs Internacional d’(Auto)biografies lingüístiques

  • L’obra guanyadora combina la narració personal, el testimoni històric i la reflexió sobre les llengües.
  • El jurat defensa l’interès de les llengües en la conformació de la personalitat tant dels individus com dels pobles.
  • El concurs enceta la VI edició.

03.12.2018.- James Costa, professor i investigador a la Universitat de la Sorbona, és des del 28 de novembre, guanyador de la V edició del Concurs Internacional d’(Auto)biografies lingüístiques per l’obra «Dei lengas au lengatge: quanranta ans de quistas plurilingües». El premi, organitzat pel Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) de la Universitat de Barcelona amb la col·laboració de la Fundació Aurèlia Figueras i la Xarxa Vives d’Universitats, té una dotació econòmica de 2.000 euros per al guanyador i de 1.000 euros per al segon premiat.

L’obra guanyadora, escrita en occità, combina amb equilibri i excel·lència la narració personal, el testimoni històric i la reflexió sobre les llengües i connecta constantment la dimensió més personal amb una perspectiva global, de manera que permet entendre una situació única però molt ben contextualitzada en un entorn històric europeu. El segon premi del concurs ha estat destinat a Néstor Guillermo Daniel Huircapan, per l’obra «Autobiografia lingüística», testimoni extraordinari dels esforços de revitalització de la llengua Gúnün a yájüch terriblement maltractada i pràcticament extingida, i de la importància de la recuperació de l’orgull i l’autoestima que representa aquest procés per les persones i per la seua identitat. A més, el jurat ha fet una menció especial al treball «El lleó del Punjab», de Marta Navarro, pel doble interès que presenta: d’una banda retrata la trajectòria lingüística d’un jove immigrant panjabi i per tant il·lumina aspectes com la integració lingüística, l’impacte del desplaçament en un menor o les estratègies de supervivència en l’entorn escolar; de l’altra, mostra les grans possibilitats de la recerca sobre trajectòries lingüístiques en la institució educativa.

El jurat del concurs, format per Carles Solà, Esteve Miralles, Narcís Iglesias, M. Carme Junyent i Pere Comellas, posa de manifest l’interès de les (auto)biografies lingüístiques, que contribueixen a la comprensió de fenòmens històrics i personals, tant des de perspectives sociolingüístiques com sociopolítiques. Així mateix, destaca la importància de les llengües en la conformació de la personalitat tant dels individus com dels pobles.

Finalitzada la V edició, s’obre la VI edició del Concurs Internacional d’(Auto)biografies lingüístiques, que properament publicarà les bases.