Més de 5.000 estudiants de secundària i batxillerat debaten sobre si calen les fronteres entre països

inauguració lliga debat 2019
  • 163 centres docents dels territoris de parla catalana participen en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat
  • L’activitat formativa creix un 20%. Més de 300 docents formen a l’alumnat en oratòria per a fomentar l’esperit crític i el desenvolupament de competències transversals
  • La Universitat Abat Oliba CEU (Barcelona) acull la final de la competició

3.4.2019. La Universitat Abat Oliba CEU (UAO CEU) és enguany l’amfitriona de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que planteja la qüestió, «Calen les fronteres entre països?» Més de 300 docents de 163 instituts de Catalunya, el País Valencià i Andorra han format en oratòria a 5.000 alumnes durant els darrers mesos. Avui arranca a Barcelona la fase final de la competició, que enfrontarà durant 3 dies als 14 equips d’estudiants que es van classificar en les fases eliminatòries, celebrades a 14 universitats de la Xarxa. La final absoluta, que tindrà lloc a l’Aula Magna de la UAO CEU el divendres 5 d’abril a les 12 h, posarà fi als més de 200 debats disputats al voltant d’aquest tema.

El vicerector de Relacions Internacionals i Recerca de la UAO CEU, Alessandro Mini, ha destacat en la inauguració el “formidable creixement de la competició, enguany d’un 20% en participació de centres, gràcies a l’impuls de les universitats de la Xarxa, a professors, centres, i molt en particular als estudiants”. Els participants, d’entre 15 i 18 anys, provenen majoritàriament de 1r de batxillerat (43%), 4t d’ESO (32%), 2n de batxillerat (24%) i cicles formatius (1%). Les dones, que són majoria en la Lliga, representen el 58%.

Durant la competició, els oradors hauran de demostrar les seues habilitats comunicatives, alhora que desenvolupar competències transversals com la seguretat, el treball en equip, la documentació, l’anàlisi, la creativitat, la construcció del discurs, la  planificació i la presa de decisions. Conviuran amb estudiants amb vincles culturals i lingüístics, i establiran un primer contacte amb la universitat i el seu entorn. D’altra banda, els docents trobaran en la Lliga una eina innovadora per a fomentar la capacitat crítica i el creixement personal de l’alumnat en l’àmbit del multilingüisme, a més d’un espai on intercanviar experiències amb altres professors del mateix domini lingüístic.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat té per objectiu contribuir a la transferència de coneixement entre l’educació secundària i batxillerat i l’educació superior. Cada any, una universitat de la Xarxa acull aquesta competició d’oratòria, que ha esdevingut la més important del sud d’Europa. Organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats (i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià), compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments com els de Barcelona, Blanes, Castelló, Guadassuar, Mataró, Olot, Ontinyent, Roses, Salt, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicent del Raspeig, Sedaví, Terrassa, Vic, Vidreres i Vila-real.