L’IES Enric Valor de Castalla i l’IES Nou Derramador d’Ibi guanyen les fases classificatòries de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives a la UA i a la UMH

Equips campions de les fases locals de la Universitat d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández d'Elx
  • Els equips campions participaran a la fase final, que tindrà lloc a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) del 22 al 24 d’abril
  • L’IES Maria Blasco de Sant Vicent del Raspeig ha estat subcampió de la fase local de la Universitat d’Alacant
  • L’IES Professor Manuel Broseta de Banyeres de Mariola, subcampió de la fase local de la Universitat Miguel Hernández d’Elx

 

Equips campions de les fases locals de la Universitat d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández d'Elx
Equip campió de la fase local de la Universitat d’Alacant (esquerra) i equip campió de la fase local de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (dreta)

10.02.2020. La Universitat d’Alacant (UA) i la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) han estat escenaris de les competicions locals de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que han tingut lloc del 6 al 8 de febrer. La fase local a la UA ha acollit 22 de debats i ha comptat amb la participació de 12 equips de 8 centres docents. D’altra banda, a la fase classificatòria de la UMH s’han realitzat 12 debats entre 6 equips de 5 centres. En ambdós casos, el tema de debat ha estat: «La tecnologia augmenta la felicitat?».

L’IES Enric Valor de Castalla (l’Alcoià) i l’IES Maria Blasco de Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí) han disputat el debat final de la fase local la UA, celebrat al Club Información, i ha sigut el primer d’aquests el que ha resultat campió. Així, els alumnes de 2n de batxillerat Jaume Arques, Ainhoa Cartagena, Saray Fuentes, Leyre Pérez i Josepa Rico, amb Joan de Déu Mira com a capità, representaran a la Universitat en la fase final de la lliga de debat, que acollirà la Universitat Rovira i Virgili del 22 al 24 d’abril i reunirà als equips representants d’altres 13 universitats.

Per la seua banda, al debat final de la competició celebrada a la UMH s’han enfrontat l’equip de l’IES Nou Derramador d’Ibi (l’Alcoià) i l’equip de l’IES Professor Manuel Broseta de Banyeres de Mariola (l’Alcoià). Com a resultat, el primer d’aquests ha esdevingut campió. Així, els alumnes de 2n de batxillerat Carlos Emilio Asensio, Carmen Linares, Lucía Montesinos, Aitana Palao i Zaira Vicente, amb Laura Fernández com a capitana, representaran a la Universitat en la fase final de la competició.

La Xarxa Vives organitza des de 2014 la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat. La competició d’oratòria consta de dues fases. En les fases locals classificatòries, els equips d’estudiants competeixen a una mateixa universitat. Enguany, la competició compta amb 14 fases locals que es disputen entre els mesos de gener i març a les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, de Barcelona, de Girona, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de Vic- Central de Catalunya i de València. En total, 169 centres docents d’Andorra, Catalunya i el País Valencià participaran. Finalment, els centres guanyadors de cada fase local representen llurs universitats en la fase final de la competició.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat permet als estudiants millorar habilitats comunicatives i competències transversals per a la vida acadèmica i professional futures, pel fet de treballar continguts de forma dinàmica i participativa. En aquest sentit, les habilitats de comunicació no verbal, la recerca d’informació, l’anàlisi d’una temàtica concreta i, sobretot, el treball en equip, generen un espai de formació i aprenentatge excepcional. Així mateix, els professors disposen mitjançant la participació en l’activitat d’una innovadora eina docent que, d’una banda, augmenta la visibilitat dels resultats de la seua tasca docent i, d’altra, permet l’intercanvi d’experiències amb altres professors.

Organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.