El CIC Batxillerats de Barcelona guanya la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat a la Universitat Autònoma de Barcelona

  • L’INS Can Roca de Terrassa, subcampió
  • La Universitat Autònoma de Barcelona ha acollit en la fase local de la competició a 24 centres educatius, que han disputat 43 debats
  • La fase final, organitzada per la Xarxa Vives, tindrà lloc a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) del 22 al 24 d’abril

CIC Batxillerat. Equip campió fase local UAB

02.03.2020. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha acollit del 24 al 28 de febrer la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives. Els 24 centres docents participants han realitzat 43 debats al voltant del tema d’enguany: «La tecnologia augmenta la felicitat?».

El debat final ha estat disputat entre l’equip de 1r i 2n de batxillerat de l’escola CIC Batxillerats de Barcelona (el Barcelonès) i l’equip d’alumnes de 4t d’ESO, 1r i 2n de batxillerat del centre INS Can Roca de Terrassa (el Vallès Occidental). Finalment el primer d’aquests centres ha resultat campió. Així, els alumnes Ferran Cid, Paula García, Meritxell Montanya, Adrià Ros i Jordi Vázquez, amb Blanca Nuño com a capitana, representaran a la UAB en la fase final de la lliga de debat, que acollirà la Universitat Rovira i Virgili del 22 al 24 d’abril i reunirà als equips representants d’altres 13 universitats.

La Xarxa Vives organitza des de 2014 la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat. La competició d’oratòria consta de dues fases. En les fases locals classificatòries, els equips d’estudiants competeixen a una mateixa universitat. Enguany, la competició compta amb 14 fases locals que es disputen entre els mesos de gener i març a les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, de Barcelona, de Girona, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de Vic- Central de Catalunya i de València. En total, 169 centres docents d’Andorra, Catalunya i el País Valencià participaran. Finalment, els centres guanyadors de cada fase local representen llurs universitats en la fase final de la competició.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat permet als estudiants millorar habilitats comunicatives i competències transversals per a la vida acadèmica i professional futures, pel fet de treballar continguts de forma dinàmica i participativa. En aquest sentit, les habilitats de comunicació no verbal, la recerca d’informació, l’anàlisi d’una temàtica concreta i, sobretot, el treball en equip, generen un espai de formació i aprenentatge excepcional. Així mateix, els professors disposen mitjançant la participació en l’activitat d’una innovadora eina docent que, d’una banda, augmenta la visibilitat dels resultats de la seua tasca docent i, d’altra, permet l’intercanvi d’experiències amb altres professors.

Organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.