L’Institut Carles Rahola de Girona, campió a la UdG de la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

Equip campió de la fase local de la Universitat de Girona
  • El Centre Escolar Empordà de Roses, subcampió
  • La Universitat de Girona ha acollit en la fase local de la competició a 12 centres educatius, que han disputat 15 debats
  • La fase final, organitzada per la Xarxa Vives, tindrà lloc a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) del 22 al 24 d’abril

Equip campió de la fase local de la Universitat de Girona

03.03.2020. La Universitat de Girona (UdG) ha acollit la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives. Els 12 centres docents participants han realitzat 15 debats al voltant del tema d’enguany: «La tecnologia augmenta la felicitat?».

El debat final ha estat disputat entre l’equip de 2n de batxillerat de l’Institut Carles Rahola de Girona (el Gironès) i l’equip d’alumnes de 1r i 2n de batxillerat del Centre Escolar Empordà de Roses (l’Alt Empordà). Finalment, el primer d’aquests centres ha resultat campió. Així, els alumnes Àlex Coronel, Carla Martín, Paula Martínez, Àlex Pachon i Sara Ridao, amb Teresa Palou com a capitana, representaran a la UdG en la fase final de la lliga de debat, que acollirà la Universitat Rovira i Virgili del 22 al 24 d’abril i reunirà als equips representants d’altres 13 universitats.

La Xarxa Vives organitza des de 2014 la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat. La competició d’oratòria consta de dues fases. En les fases locals classificatòries, els equips d’estudiants competeixen a una mateixa universitat. Enguany, la competició compta amb 14 fases locals que es disputen entre els mesos de gener i març a les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, de Barcelona, de Girona, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de Vic- Central de Catalunya i de València. En total, 169 centres docents d’Andorra, Catalunya i el País Valencià participaran. Finalment, els centres guanyadors de cada fase local representen llurs universitats en la fase final de la competició.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat permet als estudiants millorar habilitats comunicatives i competències transversals per a la vida acadèmica i professional futures, pel fet de treballar continguts de forma dinàmica i participativa. En aquest sentit, les habilitats de comunicació no verbal, la recerca d’informació, l’anàlisi d’una temàtica concreta i, sobretot, el treball en equip, generen un espai de formació i aprenentatge excepcional. Així mateix, els professors disposen mitjançant la participació en l’activitat d’una innovadora eina docent que, d’una banda, augmenta la visibilitat dels resultats de la seua tasca docent i, d’altra, permet l’intercanvi d’experiències amb altres professors.

Organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.