9 de cada 10 instituts participants a la Lliga de Debat de la Xarxa Vives valoren positivament l’experiència docent i l’aprofitament de l’alumnat

Mapa LDSB web mitja
  • La millora de les habilitats comunicatives i l’adquisició de competències transversals són els motius més valorats per participar-hi
  • El 99% recomanarien l’activitat a altres centres
  • L’estat d’alerta per la Covid-19 obliga a suspendre la fase final de la competició, tant en la modalitat de secundària i batxillerat com en la universitària
Mapa participació Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat Esquema participació Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

02.04.2020. L’estat d’alerta per la Covid-19 impedirà la celebració de la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives i de la Lliga de Debat Universitària, previstes del 22 al 30 d’abril a la Universitat Rovira i Virgili. Tot i això, enguany han estat 164 els centres docents que han pogut gaudir de les fases classificatòries de la Lliga de Debat en la modalitat de secundària i batxillerat, celebrades a 14 universitats de la Xarxa (vegeu ací els debats finals de cada fase local). De la mateixa manera, les lligues internes de la Lliga de Debat Universitària s’han desenvolupat amb èxit en la majoria de les 15 universitats participants, fet que ha permés a l’estudiantat  implicat en la competició treure profit de l’experiència.

En la modalitat de secundària i batxillerat, les fases classificatòries celebrades entre els mesos de gener i març han obtingut una valoració molt positiva, tant pel que fa a l’organització duta a terme des de les universitats com en relació als resultats d’aprenentatge obtinguts pels docents i l’alumnat. Així ho demostren les enquestes realitzades entre professorat participant en l’edició d’enguany, que en un 90% es mostren satisfets amb la Lliga. Entre els aspectes més valorats, es troben el format dels debats (amb una puntuació mitjana de 8,8 sobre 10) i l’estructura de la competició (amb un 8,6). Així mateix, s’evidencia el paper clau de les universitats en l’organització de l’activitat, ja que 8 de cada 10 valoren molt positivament les instal·lacions de la competició i 7 de cada 10 tenen la mateixa percepció sobre l’atesa rebuda per part de les universitats.

Els resultats que la Lliga de Debat proveeix al professorat i l’alumnat són nombrosos, motiu pel qual vora el 80% dels centres inscrits enguany han repetit l’experiència en més d’una edició. La millora de les habilitats comunicatives és un dels resultats més valorats per al 90%. Com indica la capitana de l’equip de l’IES Broch i Llop de Vila-real (la Plana Baixa), participar a la Lliga ha servit per “millorar la comunicació i demostrar les capacitats lingüístiques de l’alumnat”. L’adquisició de competències transversals, personals i professionals, és altre dels aspectes més valorats per al 76% dels docents. En aquest sentit, el capità de l’equip de l’IES Josep Segrelles (Albaida, la Vall d’Albaida) destaca que “l’experiència és molt positiva per al desenvolupament de l’esperit crític, el treball cooperatiu, i l’expressió oral”, i per al capità de l’equip del Col·legi Pare Enric d’Ossó (l’Hospitalet de Llobregat, el Barcelonès) la competició també “permet treballar gran quantitat d’aspectes relacionats amb la competència personal dels alumnes, que tenen la possibilitat de sortir de la seva zona de confort i descobrir coses noves”.

Molts docents, així, perceben la Lliga de Debat com una eina per “desenvolupar competències que no es treballen a l’escola” (Col·legi Sagrat Cor Sarrià de Barcelona, el Barcelonès) i “facilitar l’aprenentatge d’una manera innovadora” (Col·legi Pare Enric d’Ossó). En aquest sentit, 9 de cada 10 valoren positivament l’experiència docent i l’aprofitament que treu l’alumnat, el 99% recomanaria la participació a altres centres  i el 100% considera que l’activitat ha complementat la formació impartida a l’aula.

Des de l’organització de la Lliga de Debat s’agraeix la implicació de tots el agents que han fet possible aquesta edició: centres docents, professorat, alumnat, universitats, membres del jurat i entitats col·laboradores. Així mateix, es treballa ja en la planificació de la propera edició, els detalls de la qual es publicaran al web de la competició. Organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa.