Recomanacions de les editorials universitàries per Sant Jordi

Campanya Sant Jordi 2020

23.04.2020. Enguany Sant Jordi se celebra d’una manera ben diferent, però això no impedeix que els llibres continuen presents a les nostres cases i arriben a tothom. Les editorials universitàries de la Xarxa Vives recomanen les següents obres escrites en català per celebrar aquest particular Sant Jordi:

 

La volada del pinsà Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona

La volada del pinsà
Roser Blàzquez Gómez
XXV Premi de novel·la «Valldaura – Pere Calders»

Fra Bernat, un jove franciscà, torna al monestir de Santa Maria de Surós, al seu poble natal, amb una tasca secreta: tenir cura del Monestir Ocult, un lloc on obres d’art i literatura han trobat refugi al llarg de la història.

Després d’anys lluny del poble, fra Bernat descobreix el patiment dels vilatans sota el jou de Jaume de Montoliu, un home poderós i menyspreable. També retroba la família i els amics d’infància, en Pere, metge del poble, i la Margalida, casada ara a contracor amb en Montoliu.

Fra Bernat anima els vilatans a reconstruir un antic molí d’aigua, fet que l’enfronta als interessos del ric propietari i crea divisions dins la comunitat. A partir d’aquest moment, fra Bernat viurà una història de secrets compartits, conflictes, amor i lluita per la justícia. Embolcallat pel misteri que s’amaga darrere cada pintura, fra Bernat es veurà obligat a prendre decisions que l’abocaran a importants contradiccions internes i que el duran a un punt sense retorn.

Més informació …

Pompeu Fabra, a la Universitat i de la Universitat Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona

Pompeu Fabra, a la Universitat i de la Universitat
Josep Murgades, Neus Nogué, Eloi Bellés (eds.)

Pompeu Fabra és l’arquitecte de la codificació moderna de la llengua catalana: la seva proposta normativa ha esdevingut el model que guia la tasca prescriptiva actual. Però aquest paper de codificador és només una de les cares d’una personalitat molt més complexa, que comprèn les facetes de lingüista autodidacte, de docent i gestor universitari, i de ciutadà compromès amb el país.

Amb motiu del cent-cinquantè aniversari del seu naixement i del centenari de la publicació de la Gramàtica catalana, i en el marc de les activitats de l’Any Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona va retre-li homenatge amb una exposició i una jornada acadèmica. Fruit d’aquests actes, Pompeu Fabra, a la Universitat i de la Universitat presenta una recopilació d’articles que analitzen aspectes lingüístics de la seva obra, n’estudien els anys de formació, la recepció de les seves propostes normatives i la feina que va dur a terme en aquesta institució.

Més informació …

La cuina dels genis Publicacions URV

La cuina dels genis. Arrels per al futur.
A cura de Marta Nel-lo Andreu i Jesús Angla Jiménez.

L’objectiu principal d’aquest llibre és crear una eina turística basada en experiències gastronòmiques i culinàries al voltant de la ruta cultural d’El Paisatge dels Genis, que compta amb les figures de Pau Casals, Antoni Gaudí, Joan Miró i Pablo Picasso. Per això, els professionals traslladen a la cuina i a la restauració el llegat, l’obra, els valors i el paisatge inspirador dels genis i han creat el que anomenem La Cuina dels Genis. La taula està parada: bon profit!

Més informació …

Valències. Juga i formula Publicacions de la Universitat de València

Valències. Juga i formula.
Adela R. Mauri Aucejo (coord.)

“Valències. Juga i formula” és un joc de cartes desenvolupat en el marc de l’any internacional de la taula periòdica. El principal objectiu és reforçar els coneixements sobre formulació i propietats periòdiques d’una forma lúdica i, simultàniament, acostar la química de la vida quotidiana als estudiants de secundària, batxillerat i primers cursos dels graus de ciències, ja que les regles del joc es poden adaptar a diferents nivells de coneixement.

El joc consisteix a realitzar combinacions amb les cartes que representen els elements de la taula periòdica seguint les regles de formulació d’una manera divertida. El joc de cartes ha sigut desenvolupat per un equip format per professionals de l’ensenyament amb una àmplia experiència en els nivells de secundària i universitat, així com per joves investigadors de la Facultat de Química de la Universitat de València.

Més informació …

Viurem per sempre? Eumo editorial
Viurem per sempre? Com la biomedicina ens està canviant la vida.
Salvador Macip i Chris Willmott
Enginyeria genètica, manipulació d’embrions, medicina regenerativa amb cèl·lules mare, prevenció de l’envelliment, canvis en la fecundació i en la gestació… Hi ha avenços extraordinaris en l’àmbit de la salut humana. És possible que comencem a albirar un futur en què viurem per sempre? Seguirem les converses de dos amics científics, en Jordi i en Pere, en un relat novel·lat que ens farà entendre els pros i els contres de la revolució biomèdica i les seves conseqüències socials i ètiques. Divulgació crítica per a tots els lectors interessats en el món d’avui.─No podem evitar que algun irresponsable s’ofereixi a modificar-te genèticament les cèl·lules amb l’excusa que això t’ho curarà tot.
─Però, Jordi, una teràpia CRISPR per curar una malaltia és molt diferent a modificar un embrió. És el que s’està fent amb aquests nous tractaments contra el càncer.
─I per sort, la gran majoria d’investigadors som bona gent. Com tu, Pere, i com jo!Més informació …