Dos youtubers que creen continguts en català, premiats pel GELA de la UB, la Xarxa Vives i Òmnium Cultural

Guanyadors del I Premi a la creació de continguts audiovisuals en català, aranès i llengua de signes catalana (LSC) a les xarxes

Guanyadors del I Premi a la creació de continguts audiovisuals en català, aranès i llengua de signes catalana (LSC) a les xarxes

17.05.2021. El Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) de la Universitat de Barcelona (UB), la Xarxa Vives d’Universitats i Òmnium Cultural han fet públic el veredicte del “I Premi a la creació de continguts audiovisuals en català, aranès i llengua de signes catalana (LSC) a les xarxes”. El Premi compta amb dues categories, millor vídeo i millor canal, cadascuna d’elles guardonada amb 1.500 €.

Mariona Esquerda Ciutat, amb “La Dimoni de Maxwell”, ha aconseguit el premi al millor canal. Aquesta lleidatana de 32 anys és professora d’un institut internacional de Princeton (Nova Jersey, Estats Units) i dedica part del seu temps lliure a apropar conceptes de la física a un públic general. Per a Esquerda, “la ciència és part de la cultura com ho són la literatura o el teatre” i per això al seu canal intenta divulgar continguts sobre “temes menys explicats, com ara l’efecte Weissenberg o les inversions del camp magnètic terrestre”. Creu que premis com aquest incentiven la presència del català a les xarxes i motiven a fer més vídeos en aquesta llengua. De fet, en preguntar-li per què fa continguts en català, a diferència d’altres youtubers del territori, reconeix que no se sentiria còmoda expressant-se en altra llengua que no fos la materna i que, a més, voldria “contribuir a que algun dia aquesta pregunta no tingui sentit”. Pel que fa als propers continguts que prepara al seu canal, anuncia l’explicació de l’efecte papallona, una col·laboració amb la també youtubera catalana Cèlia Ventura i una entrevista a un investigador postdoctoral de la Universitat de Princeton.

D’altra banda, Enric Botella Manubens ha guanyat el premi al millor vídeo amb la producció “El brutal edifici de l’MI6, el servei secret d’espionatge britànic”. Botella és un periodista barceloní establert a Londres, on treballa a la BBC News. Reconeix que YouTube forma part tant del seu oci com de la feina, però que principalment hi és per “crear contingut de qualitat fet sense presses i posant-hi tota la cura que em vingui de gust sense pensar en xifres d’audiència”. Recentment ha començat a emetre continguts també a Twitch, “on hi ha una comunitat en català creixent, molt activa i que és molt interessant seguir de prop”. En preguntar-li per l’ús del català als canals digitals, reconeix que “és necessari normalitzar el català com a llengua d’ús a les xarxes si es vol evitar que en segueixi disminuint l’ús entre els joves, especialment a les plataformes on dediquen més estona”.

Segons un recent informe centrat en l’ús del català a YouTube i Instagram, publicat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, els creadors de continguts dels nostres territoris solen triar llengües majoritàries, com el castellà, per abastar audiències més àmplies i monetitzar més els continguts. Tanmateix, l’estudi reconeix l’existència d’un mercat de continguts en llengües minoritàries, com és el català, “que està emergint progressivament i que respon a la demanda d’una part de l’audiència”, el que podria revertir la situació de minorització actual “a mesura que l’oferta augmenti, assoleixi visibilitat, tingui acceptació per part dels joves, se’n normalitzi el consum i la marca desfavorable perdi força”. En aquest sentit, els autors de l’informe reivindiquen un suport institucional orientat a crear estructures que facilitin el creixement “de baix a dalt” dels continguts de youtubers, instagramers o influenciadors.

Amb aquest Premi, el GELA de la UB, la Xarxa Vives i Òmnium Cultural premiem la contribució que els creadors de continguts audiovisuals a les xarxes socials en català, aranès, o LSC fan per les llengües minoritàries, així com l’originalitat, la qualitat tècnica, artística i lingüística dels seus treballs.