Les Unitats d’Igualtat debaten l’impacte de gènere en la normativa universitària i els biaixos en les carreres investigadores

Grup de Treball d'Igualtat de Gènere
  • La IX Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats tindrà lloc a la Universitat de Girona els dies 2 i 3 de desembre

Grup de Treball d'Igualtat de Gènere

01.12.2021. La Universitat de Girona (UdG) acollirà la IX Trobada d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats, que se celebrarà en un format híbrid, presencial i en línia, dijous 2 i divendres 3 de desembre. La jornada d’enguany se centrarà en la normativa universitària de gènere i en el biaix de gènere en les carreres investigadores.

Les sessions formatives de dijous estan obertes a qualsevol persona interessada i es podran seguir en directe a través del canal de Youtube de la Xarxa Vives. La inauguració de la trobada anirà a càrrec de la vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, Sílvia Llach, i d’Anna Maria Pla Boix, delegada del rector per a la Igualtat de Gènere de la mateixa universitat. Tot seguit, Dolors Canals Ametller, professora titular de Dret Administratiu de la UdG, presentarà la ponència Revisió d’impacte de gènere les normatives universitàries.

A continuació, Joan Manuel Trayter Jiménez, catedràtic de Dret Administratiu de la UdG, impartirà la ponència Els protocols universitaris d’assetjament: Una revisió procedimental comparada des del dret administratiu. Finalment, per cloure les sessions formatives de la primera jornada de la trobada, Caterina Riba Sanmartí, professora agregada de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC), presentarà la ponència L’impacte de la Covid en el PDI de Catalunya des d’una perspectiva de gènere.

D’altra banda, la jornada de divendres estarà adreçada a les membres del Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives. La trobada es tancarà amb la reunió ordinària del grup de treball, per tal de fer balanç de l’activitat recollida al seu pla de treball anual i preparar les actuacions per al curs 2021-2022.

Des de l’any 2013, les universitats de la Xarxa Vives treballen a través d’aquest grup d’expertes per a eliminar les desigualtats existents entre homes i dones a la universitat i respondre al compromís d’incloure de manera efectiva la perspectiva de gènere en tots els entorns de la docència, la recerca i la gestió universitàries. El grup de treball ha realitzat una extensa tasca que ha donat com a fruit la publicació de diverses obres i informes que han esdevingut referents de consulta en l’àmbit de la perspectiva de gènere a les universitats, i que han servit per orientar el disseny de polítiques de gènere al sistema universitari.

Recentment, la Xarxa Vives ha ampliat la col·lecció de Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere amb 5 nous volums i ha publicat una nova edició de l’informe La perspectiva de gènere en docència a les universitats de la Xarxa Vives. Situació actual i reptes de futur (2021). També, durant aquest 2021, la Xarxa ha posat en marxa l’Observatori d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives, amb la finalitat en matèria d’igualtat per raó de gènere a les universitats, i de visibilitzar la informació recollida, en aquest cas, a través d’un tauler d’indicadors interactiu. A més, el Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives ha impulsat la publicació d’altres documents de referència com l’informe El biaix de gènere en el reclutament, la promoció i la retenció del personal a les universitats (2019) o els Criteris multilingües per a la redacció de textos igualitaris.

Els Fòrum Vives són espais d’intercanvi i reflexió que promou la Xarxa Vives d’Universitats, i que es tradueixen en múltiples jornades, debats, seminaris, tallers o congressos distribuïts arreu del territori.