La Xarxa Vives d’Universitats incentiva la producció editorial en català a través de la coedició interuniversitària

Programa d'ajuts per a la coedició de llibres científics en català
  • La publicació de “Guia de la València del primer franquisme (1939-1948)” coeditada per la UV i la UPV, ha rebut el suport de la Xarxa Vives
  • Només el 28% de les publicacions científiques universitàries són en català

Programa d'ajuts per a la coedició de llibres científics en català

16.12.2021. L’obra Guia de la València del primer franquisme (1939-1948) publicada per Publicacions de la Universitat de València i l’Editorial Universitat Politècnica de València ha rebut el suport de la segona edició del programa d’Ajuts per a la coedició de llibres científics en català promogut per la Xarxa Vives d’Universitats.

El programa, que és una iniciativa conjunta dels serveis lingüístics i dels serveis de publicacions i editorials de les 22 universitats de la Xarxa Vives, té com a objectiu incentivar la creació d’obres científiques de tots els àmbits de coneixement mitjançant la coedició entre universitats, i prestigiar la llengua catalana en l’àmbit universitari a fi de fomentar-ne i normalitzar-ne l’ús. Segons dades extretes del fons del portal de venda i promoció de publicacions universitàries e-BUC, l’edició universitària en català ha passat del 40% de la producció científica de les universitats l’any 2012, al 28% el 2021.

En aquesta edició la publicació escollida, que compta amb Lucila Aragó Carrión, José Maria Azkárraga Testos i Juan Salazar Bonet com a coordinadors, descriu a través de dotze capítols el procés d’implantació del franquisme a la ciutat de València després de la fi de la Guerra Civil el 1939. L’obra s’atura en la política de conquesta militar i repressió que va patir la ciutat en tots els àmbits de la vida a través de les petjades encara presents en la València actual, els testimoniatges personals de l’època i abundant material gràfic. Aquest llibre ha sigut possible a través de la col·laboració de Publicacions de la Universitat de València, que enguany celebra el seu centenari, i l’Editorial Universitat Politècnica de València.

En la primera edició del programa d’ajuts, quatre obres coeditades per onze serveis de publicacions i editorials universitàries van rebre el suport de la Xarxa Vives d’Universitats. Les obres seleccionades en l’edició de 2019 van ser: El periodisme digital amb valor. Claus per a la sostenibilitat de la premsa d’Enrique Canovaca (coeditada pels serveis de publicacions de les universitats Autònoma de Barcelona, Jaume I, Pompeu Fabra i de València); Miquel Mai. Col·leccionisme artístic i bibliòfil a la Barcelona del cinc-cents de Joan Bellsolell (coeditada pels serveis de publicacions de les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, de Girona, Politècnica de Catalunya i Rovira i Virgili); Accessibilitat i traducció audiovisual d’Anna Matamala (coeditada per Eumo editorial de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i els serveis de publicacions de les universitats d’Alacant, Autònoma de Barcelona, Jaume I, Pompeu Fabra i de València) i Sant Climent de Taüll i la Vall de Boí de Milagros Guardia i Immaculada Lorés i coeditada pels serveis de publicacions de les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, de Girona, de Lleida, Politècnica de Catalunya i Rovira i Virgili.

El programa d’Ajuts per a la coedició de llibres científics en català afavoreix el reconeixement i la visibilitat de la qualitat dels llibres editats per les universitats de la Xarxa Vives, no només entre el professorat, els investigadors i les agències d’avaluació de la qualitat de la recerca, sinó també entre la societat en general. La quarta edició del programa es convocarà properament, i podran optar-hi els serveis de publicacions i editorials de les 22 universitats de la Xarxa Vives.