11 centres docents de l’Horta, la Ribera Baixa, la Ribera Alta, la Costera i València competeixen per la UV en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

IES Ramon LLull de València, campió de la fase local de la UV_fb
  • L’equip guanyador de la segona fase local de l’edició 2022 ha sigut l’Institut Ramon Llull, mentre que l’equip finalista ha sigut el centre Mare de Déu de l’Olivar II
  • El tema de debat enguany és «Cal posar límits a la ciència?»
  • L’equip guanyador participarà en la fase final que tindrà lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona, en què s’enfrontarà amb els equips classificats a altres 14 universitats del País Valencià, Illes Balears, Catalunya i Andorra

IES Ramon LLull de València, campió de la fase local de la UV

31.1.2022. La Universitat de València (UV) ha celebrat la segona de les fases locals classificatòries de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2022 de la Xarxa Vives. En aquesta edició han participat 11 centres docents de l’Horta, la Ribera Baixa, la Ribera Alta, la Costera i València: l’Escola Les Carolines de Picassent, l’IES Ausiàs March de Manises, l’IES Enrique Tierno Galván de Moncada, l’IES Salvador Gadea d’Aldaia, el centre Mare de Déu de l’Olivar II d’Alaquàs (l’Horta), el CC Maria Auxiliadora d’Algemesí, l’IES Enric Soler i Godes de Benifaió, l’IES Sant Vicent Ferrer d’Algemesí (la Ribera Alta), l’IES Joan Fuster de Sueca (la Ribera Baixa), l’IES Isabel-Clara Simó de l’Alcúdia de Crespins (la Costera) i l’IES Ramon Llull de València. En aquesta ocasió l’equip guanyador ha sigut l’IES Ramon Llull de València, mentre que l’equip finalista ha sigut el centre Mare de Déu de l’Olivar II d’Alaquàs. A més el jurat ha declarat Jorge Gil Cháfer, de l’IES Salvador Gadea d’Aldaia com a millor orador.

En la fase local de la Universitat de València han participat un total de 52 alumnes dels diferents centres inscrits, a més d’un docent per cada equip que ha exercit de capità o capitana. A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany «Cal posar límits a la ciència?», l’alumnat participant ha hagut de defensar la posició favorable o contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de 32 minuts cadascun.

El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria en l’alumnat.

L’equip guanyador representarà a la UV en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 30 de març a l’1 d’abril a la Universitat Autònoma de Barcelona i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya. D’aquesta manera, la competició d’oratòria més important del sud d’Europa recupera el seu format presencial després de l’edició virtual de 2021 a causa de les restriccions per la COVID-19.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives s’adreça a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i cicles formatius d’entre 15 i 18 anys, de la Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya. L’objectiu de la competició és millorar les habilitats comunicatives dels alumnes participants i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs i la planificació i presa de decisions. A més, la lliga proveeix al professorat d’una eina d’innovació docent i crea un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.

Organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Valls, Girona, Castellbisbal, Tarragona i el Comú d’Andorra.