24 centres docents de l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental competeixen per la UPF en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  • L’equip guanyador de la tercera fase local de l’edició 2022 ha sigut l’Aula Escola Europea de Barcelona, mentre que l’equip finalista ha sigut l’Institut Josefina Castellví i Piulachs de Viladecans
  • El tema de debat enguany és «Cal posar límits a la ciència?»
  • L’equip guanyador participarà en la fase final que tindrà lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona, en què s’enfrontarà amb els equips classificats a altres 14 universitats del País Valencià, Illes Balears, Catalunya i Andorra

Aula Europea campió de la fase local de la UPF

31.1.2022. La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha celebrat la tercera de les fases locals classificatòries de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2022 de la Xarxa Vives. En aquesta edició han participat 24 centres docents de l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental: l’Institut Joan Mercader d’Igualada (l’Anoia), el Col·legi Santo Angel de Gavà, Creixen Goar Viladecans, l’Escola Daina-Isard d’Olesa de Montserrat, l’INS Torre Roja Viladecans, l’Institut El Cairat d’Esparreguera, l’Institut Josefina Castellví i Piulachs de de Viladecans (el Baix Llobregat), l’Aula Escola Europea de Barcelona, el Col·legi Badalonès de Badalona, l’Escola Virolai de Barcelona l’INS Galileo Galilei de Barcelona, Institut Can Vilumara de l’Hospitalet del Llobregat, l’Institut del Teatre de Barcelona, l’Institut Pompeu Fabra de Badalona, l’Institut Teresa Pàmies           de Barcelona, el centre Saint Nicholas School de Barcelona (el Barcelonès), l’IES Ramon Turró i Darder de Malgrat de Mar, l’Institut Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar, el centre Sant Antoni de Pàdua de Mataró      (el Maresme), l’Institut Castellbisbal, l’Institut Banús de Cerdanyola del Vallès, l’Institut Jaume Cabré de Terrassa (el Vallès Occidental), l’Escola Ginebró de Llinars del Vallès i l’Institut de Lliçà de Lliçà d’Amunt (el Vallès Oriental). En aquesta ocasió l’equip guanyador ha sigut l’Aula Escola Europea de Barcelona, mentre que l’equip finalista ha sigut l’Institut Josefina Castellví i Piulachs de Viladecans.

En la fase local de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya han participat un total de 120 alumnes dels diferents centres inscrits, a més d’un docent per cada equip que ha exercit de capità o capitana. A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany «Cal posar límits a la ciència?», l’alumnat participant ha hagut de defensar la posició favorable o contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de 32 minuts cadascun.

El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria en l’alumnat.

L’equip guanyador representarà a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 30 de març a l’1 d’abril a la Universitat Autònoma de Barcelona i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya. D’aquesta manera, la competició d’oratòria més important del sud d’Europa recupera el seu format presencial després de l’edició virtual de 2021 a causa de les restriccions per la COVID-19.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives s’adreça a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i cicles formatius d’entre 15 i 18 anys, de la Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya. L’objectiu de la competició és millorar les habilitats comunicatives dels alumnes participants i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs i la planificació i presa de decisions. A més, la lliga proveeix al professorat d’una eina d’innovació docent i crea un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.

Organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Valls, Girona, Castellbisbal, Tarragona i el Comú d’Andorra.