23 centres docents del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme i el Vallès Oriental competeixen per la UB en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  • L’equip guanyador de la quarta fase local de l’edició 2022 ha sigut el centre Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka de Barcelona, mentre que l’equip finalista ha sigut l’Escola Sant Felip Neri de la mateixa ciutat
  • El tema de debat enguany és «Cal posar límits a la ciència?»
  • L’equip guanyador participarà en la fase final que tindrà lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona, en què s’enfrontarà amb els equips classificats a altres 14 universitats del País Valencià, Illes Balears, Catalunya i Andorra

Equip campió fase local UB. Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

3.2.2022. La Universitat de Barcelona (UB) ha celebrat la quarta de les fases locals classificatòries de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2022 de la Xarxa Vives. En aquesta edició han participat 23 centres docents del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme i el Vallès Oriental: l’Escola Santa Eulàlia de Cornellà de Llobregat, el centre LIB Bon Soleil de Gavà, el centre La Miranda de Sant Just Desvern (el Baix Llobregat), l’Institut La Pineda de Badalona, el centre Betània Patmos, el Col·legi Claret, el Col·legi Sant Ramon Nonat, l’Escola Sant Felip Neri , l’Escola Sant Gregori, l’Institució Montserrat, l’Institut Caterina Albert, l’Institut Jaume Balmes, l’Institut Josep Serrat i Bonastre, l’Institut L’Alzina, el centre Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka i el centre Lestonnac de Barcelona, l’Institut Ramon Berenguer IV de Santa Coloma de Gramenet (el Barcelonès), l’INS Can Puig de Sant Pere de Ribes (el Garraf), l’Escola Bergantí del Masnou, l’INS Tiana, l’Institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt (el Maresme), l’Institut Antoni Cumella de Granollers i l’Institut El Til·ler de Les Franqueses del Vallès (el Vallès Oriental). En aquesta ocasió l’equip guanyador ha sigut el centre Jesuïtes Gràcia –  Col·legi Kostka de Barcelona, mentre que l’equip finalista ha sigut l’Escola Sant Felip Neri de la mateixa ciutat.

En la fase local de la Universitat de Barcelona han participat 24 equips amb un total de 103 alumnes dels diferents centres inscrits, a més d’un docent per cada equip que ha exercit de capità o capitana. A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany «Cal posar límits a la ciència?», l’alumnat participant ha hagut de defensar la posició favorable o contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de 32 minuts cadascun.

El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria en l’alumnat.

L’equip guanyador representarà a la Universitat de Barcelona en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 30 de març a l’1 d’abril a la Universitat Autònoma de Barcelona i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya. D’aquesta manera, la competició d’oratòria més important del sud d’Europa recupera el seu format presencial després de l’edició virtual de 2021 a causa de les restriccions per la COVID-19.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives s’adreça a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i cicles formatius d’entre 15 i 18 anys, de la Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya. L’objectiu de la competició és millorar les habilitats comunicatives dels alumnes participants i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs i la planificació i presa de decisions. A més, la lliga proveeix al professorat d’una eina d’innovació docent i crea un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.

Organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments, com el de Castelló de la Plana, Guadassuar, Mataró, Olot, Roses, Salt, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Valls, Girona, Castellbisbal, Tarragona i el Comú d’Andorra.