Programa d’activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència 2022

Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència_FB

Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

Per Nacions Unides, la ciència i la igualtat de gènere són vitals per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Tot i que durant els darrers 16 anys la comunitat internacional ha fet un esforç per inspirar i promoure la participació de les dones i les xiquetes en la ciència, elles encara es troben amb obstacles per desenvolupar les seues carreres en aquest camp.

La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) persisteix des de fa anys a tot el món. De fet, com indica l’informe, «El biaix de gènere en el reclutament, la promoció i la retenció del personal a les universitats (2019)»elaborat pel Grup de Treball d’Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d’Universitats, tot i que les dones són majoria als estudis universitaris, aquestes encara es troben insuficientment representades en aquests camps de coneixement.

Durant la segona setmana de febrer, i amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11 de febrer), les universitats de la Xarxa Vives han programat diferents activitats adreçades a la comunitat universitària.

Universitat Programa d’activitats
Universitat d’Alacant Activitats dirigides a estudiantat de secundària:
• Ruta Campus Igualitari: itineraris amb perspectiva de gènere
• Exposició “Amb noms de dona: científiques en el camp de la inmunologia i les vacunes”
Xerrades sobre igualtat en Enginyeria.
Programa complet d’activitats amb motiu del Dia Internacional de la dona i la Xiqueta en la Ciència
Universitat Autònoma de Barcelona Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència
Universitat de Barcelona Programa d’activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència
Universitat de Girona Campanya #expertaUdG
Universitat Jaume I Programa d’activitats amb motiu del Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència
Universitat de Lleida Exposició per a la commemoració de l’11 de febrer, Dia Internacional de les Nenes i les Dones a la Ciència
• Títol: Dones que van canviar el món
• Organitza: Universitat de Lleida i Associació de Parcs Científics i Tecnològics
• Descripció: “Dones que van canviar el món” és una exposició formada per 23 panells protagonitzats per dones referents en ciència i tecnologia, tant pioneres com actuals. L’exposició inclou una part en què es destaquen professionals de l’àmbit d’influència dels parcs que actualment estan desenvolupant una tasca important en l’àmbit de la ciència i la tecnologia a tot l’estat. En el cas de Lleida, l?exposició compta amb la presència de 12 científiques vinculades a la ciutat.
Universitat Oberta de Catalunya Premis internacionals equit@T de vídeo en l’àmbit de gènere i tecnologia
Universitat Politècnica de Catalunya Programa d’activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència
Universitat Pompeu Fabra El Departament de Tecnologies de la Informació i les comunicacions (DTIC) col.labora amb la iniciativa Oracle4Girls amb l’organització del taller virtual “Recomanació Musical i Diversitat: reptes i oportunitats dels algoritmes”, a càrrec de l’investigador Lorenzo Porcaro del grup de recerca Music Technology Group (MTG). El taller tindrà lloc el 12 de febrer i se centrarà en els sistemes de recomanació de les plataformes de streaming musical.
Universitat Rovira i Virgili Vídeo Dones Científiques dirigit a alumnat de tercer i quart de ESO.

II Jornades de la Dona en Neurociència, Clínica i Experimental.

Universitat de València Activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

Xarrada Professional Girls4STEM Diana Morant especial #11Febrer
Taller d’Introducció a la Wikipedia
@FlipPhysics
Masterclass Hands on Particle Physics
Exposició Astrónomas