10 centres docents del Bages, el Vallès, el Berguedà i Osona competeixen a la UVic-UCC en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

Escola Paidos UVic_destacat
  • L’equip guanyador de la primera fase local de l’edició 2023 ha sigut L’Escola Paidos de Sant Fruitós de Bages, mentre que l’equip finalista ha sigut l’Institut Jaume Callís de Vic
  • El tema de debat enguany és «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?»
  • L’equip guanyador participarà en la fase final que tindrà lloc a la Universitat de València, en què s’enfrontarà amb els equips classificats d’altres universitats de Catalunya, el País Valencià i Andorra

Escola Paidos UVic_fb

30.01.2023. La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha celebrat la primera de les fases locals classificatòries de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2023 de la Xarxa Vives d’Universitats. En aquesta edició han participat 10 centres docents del Bages, el Vallès Oriental, el Berguedà i Osona. L’equip guanyador ha sigut l’Escola Paidos de Sant Fruitós de Bages, mentre que l’equip de l’Institut Jaume Callís de Vic ha resultat finalista. El jurat també ha lliurat el diploma al millor orador de la competició a l’estudiant Biel Costa, de la Salle Manlleu.

Durant dos dies, desenes d’estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular. Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?». Un tema polèmic i d’actualitat on han de defensar tant la posició a favor com la posició en contra.

A la fase local de la UVic-UCC han participat els següents centres docents: Escola Paidos de Sant Fruitós de Bages, la Salle Manlleu, Fedac Xarxa de Berga, Jaume Callís de Vic, Institut de Taradell, Institut Antoni Pous i Argila de Vic, Institut la Plana de Vic, INS Voltreganès de les Masies de Voltregà, Institut Manuel Blancafort de la Garriga i Vedruna Escorial de Vic.

El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a la UVic-UCC en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 22 al 24 de març a la Universitat de València i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.