24 centres docents de l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental competeixen per la UPF en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

Escola Ginebró UPF_destacat
  • L’equip guanyador de la fase local de l’edició 2023 ha sigut L’Escola Ginebró de Llinars, mentre que l’equip finalista ha sigut l’Institut Josefina Castellví de Viladecans
  • El tema de debat enguany és «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?»
  • L’equip guanyador participarà en la fase final que tindrà lloc a la Universitat de València, en què s’enfrontarà amb els equips classificats d’altres universitats de Catalunya, el País Valencià i Andorra

Escola Ginebró UPF_fb

30.01.2023. La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha celebrat la primera de les fases locals classificatòries de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2023 de la Xarxa Vives d’Universitats. En aquesta edició han participat 24 centres docents del Bages, el Vallès Oriental, el Berguedà i Osona. L’equip guanyador ha sigut l’Escola Ginebró de Llinars del Vallès, mentre que l’equip de l’Institut Josefina Castellví de Viladecans ha resultat finalista.

Durant dos dies, més d’un centenar d’estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular. Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?». Un tema polèmic i d’actualitat on han de defensar tant la posició a favor com la posició en contra.

A la fase local de la UPF han participat els següents centres docents: l’Escola Mare de Déu de Núria de Barcelona, l’Escola Pia de Calella, l’Institut Teresa Pàmies de Barcelona, l’Institut Josefina Castellví de Viladecans, l’Institut de Lliçà d’Amunt, l’Institut Marianao de Sant Boi de Llobregat, l’Institut Caterina Albert de Barcelona, l’Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès, l’INS Pompeu Fabra de Badalona, Col·legi Santo Ángel de Gavà, l’Escola Meritxell de Mataró, Col·legi Badalonès de Badalona, Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar, l’Escola Pia de Caldes de Montbui, l’Institut El Cairat d’Esparreguera, IESA Institut del Teatre de Barcelona, Aula Escola Europea de Barcelona, IEs Ramon Turró i Darder de Malgrat de Mar, Serrat i Bonastre de Barcelona, Creixen Goar de Viladecans, Institut Joan Mercader d’Igualada, l’Escola Ginebró de Llinars del Vallès, INS Torre Roja de Viladecans i Saint Nicholas School de Barcelona.

El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a la UPF en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 22 al 24 de març a la Universitat de València i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.