13 centres docents de l’Alacantí, l’Alcoià i les Marines competeixen per la Universitat d’Alacant en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives

  • L’equip guanyador de la fase local de l’edició 2023 ha sigut l’IES Luís Garcia Berlanga de Sant Joan d’Alacant, mentre que l’equip finalista ha estat l’IES Enric Valor de Castalla
  • El tema de debat enguany és «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?»
  • L’equip guanyador participarà en la fase final que tindrà lloc a la Universitat de València, en què s’enfrontarà amb els equips classificats d’altres universitats de Catalunya, el País Valencià i Andorra

Equip campió UA fb

06.02.2023. La Universitat d’Alacant (UA) ha celebrat la fase local classificatòria de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2023, promoguda per la Xarxa Vives d’Universitats i Escola Valenciana. En aquesta edició han participat 15 equips de 13 centres docents de les comarques de l’Alacantí, l’Alcoià, la Marina Alta, la Marina Baixa i l’Horta Sud. L’equip guanyador ha sigut l’IES Luís Garcia Berlanga de Sant Joan d’Alacant mentre que l’equip de l’IES Enric Valor de Castalla ha resultat finalista. El jurat ha atorgat el premi a millor oradora de la competició a l’estudiant Júlia Ferrando Vilaplana, de l’IES Pare Vitòria d’Alcoi.

Durant dos dies, més de cinquanta estudiants han participat en aquesta competició d’oratòria, que cerca potenciar l’ús de la paraula, el diàleg i l’intercanvi d’idees, així com crear un espai de formació on s’utilitza el valencià com a llengua vehicular. Enguany, els estudiants debaten sobre la qüestió següent: «Cal regular les xarxes socials per combatre la desinformació?». Un tema polèmic i d’actualitat on han de defensar tant la posició a favor com la posició en contra.

Després d’una intensa competició, ha resultat guanyador l’equip de Luís Garcia Berlanga de Sant Joan d’Alacant, format pels estudiants Adán Balsera Plaza, Joan Urios Ruíz, Pablo Sánchez Ruíz, Hugo Jarrín Pérez i Paula Valero Merino, acompanyats pel professor, capità de l’equip, Pablo Calabuig Gómez.

A la fase local de la Universitat d’Alacant han participat els següents centres docents: La Nostra Escola Comarcal de Picassent, l’IES Agost, l’IES Pare Vitòria d’Alcoi, l’IES Miguel Hernández d’Alacant, l’IES Luís Garcia Berlanga d’Alacant, l’IES Jaume I d’Ontinyent, l’IES Fray Ignacio Barrachina d’Ibi, l’IES Enric Valor de Castalla, l’ES Figueras Pacheco d’Alacant, l’IES Antoni Llidó de Xàbia, l’IES Altaia d’Altea, l’IES 8 de Març d’Alacant i l’Escola les Carolines de Picassent.

El jurat de la competició de la Universitat d’Alacant, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seua valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena. Els equips participants en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, el que reforçarà competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria pel seu futur professional.

L’equip guanyador d’aquesta fase local representarà a la Universitat d’Alacant en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 22 al 24 de març a la Universitat de València i que enfrontarà als 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya.